Страни радници не дају квалитет домаћој привреди :: Semberija INFO ::

 

Страни радници не дају квалитет домаћој привреди


FOTO: Pixabay
Увезени страни радници у БиХ, којих је из године у годину све више на нашим просторима, не дају потребан квалитет бх. привреди, сматрају наши саговорници.

Наиме, Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српке, казао је за "Независне новине" да су за десет мјесеци прошле године у Српској издате 1.502 радне дозволе страним држављанима.

"Док су у истом период претходне године издате 543 радне дозволе, из чега можемо видјети да потражња за радном снагом постоји. У структури увезене радне снаге углавном доминирају неквалификовани радници са слабим или никаквим познавањем језика, различитих култура, обичаја и навика, што сигурно не даје квалитет који је потребан привреди Републике Српске", сматра Ћорић.

Истиче да због тога већу пажњу треба посветити образовању одраслих, односно преквалификацијама, као и додатним специјалистичким и конкретним обукама које ће оспособити домаћу радну снагу за конкретна радна мјеста и конкретне радне задатке с обзиром на то да убрзани раст технологија и дигитализација захтијевају и нова специфична знања.

"Паралелно са овим треба радити на констатној реформи школства, усклађивању наставних планова и програма са потребама тржишта, развоју дуалног система образовања, али ефекте ових активности можемо очекивати за минимално три године, колико трају најкраћи циклуси формалног образовања", казао је Ћорић.

Да је недостатак радне снаге, било квалификоване са специјалним знањима и вјештинама, било неквалификоване, све израженији проблем који оптерећује привреду, сматра и Вјекослав Вуковић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ.

"Чињеница је да земље ЕУ имају проблем с недостатком радне снаге те да грађани БиХ виде прилику за одлазак због већих особних примитака, иако је тај њихов одлазак у околностима глобалне кризе неизвјестан. Ипак, радници у Босни и Херцеговини имају такозвану индустријску културу, док је то упитно са стајалишта увезене радне снаге, истовремено, послодавци у БиХ се сусрећу с недостатком радне снаге, посебно у грађевинском сектору, па у БиХ долазе радници из Турске, Непала и других земаља", казао је Вуковић.

Спасоје Албијанић, директор предузећа "Монтинг монтажа" Бијељина, истиче да је противник увоза страних радника и да БиХ има вишак радне снаге која је незапослена, те, како каже, не види разлог због којег постоји потреба за увозом страних радника.

"Увозимо јефтинију радну снагу, а то сигурно није потребно домаћој привреди", казао је Албијанић и истакао да они у свом предузећу немају страних радника.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српке, казао је у разговору за "Независне новине" да су послодавци ти који би требало да улажу у обуку свог кадра те да се окрену својим ресурсима.

Према његовим ријечима, већина страних радника који раде на нашим просторима су неквалификовани радници, односно раде физичке послове.

(Независне)