Неизвјесна времена пред њемачком аутоиндустријом :: Semberija INFO ::

 

Неизвјесна времена пред њемачком аутоиндустријом


Foto: Pixnio
Њемачка аутоиндустрија суочава се с највећом трансформацијом у својој историји. Добављачи као што су Босцх и ЗФ Фриедрицхсхафен већ су најавили отпуштање радника.

Ако неко тражи једноставан одвијач или наставак за борер за кућну бушилицу, фабрика алата Паул Хорн ГмбХ у Тубингену вјероватно је погрешна адреса. Компанија која рекламира системе за прављење зупчаника и завртање навоја више подсјећа на "баумаркт" за индустрију. Паул Хорн производи прецизне и специјалне алате од 1969. године, често направљене по мјери за специфичне радне процесе у некој фабрици.

Њен најважнији купац је аутоиндустрија. Генерални директор Матиас Ромел неће тако брзо заборавити 2023. годину: "Била је то невјероватна година." Ромел при томе мисли на невјероватне турбуленције. "Имали смо брилијантан почетак у бранши, с врло добрим првим полугодиштем."

Насупрот томе, каже даље, протеклих неколико мјесеци били су тешки. Недостајало је наруџби, а у фабрици се биле примјетне и посљедице инфлације. "За мене је то била година екстремних, непланских и дјелимично хаотичних повећања трошкова", истиче Ромел.

Расположење у Њемачкој, која слови за земљу аутомобила, је помућено: док су њемачки произвођачи аутомобила Волксwаген, Мерцедес и БМW најављивали повећање продаје за период од јануара до септембра 2023., а извоз аутомобила и нове регистрације биле поновно у порасту, добављачи су се жалили на пад производње и масовно укидање радних мјеста у бранши.

"Сада постаје све јасније шта та трансформација заиста значи", каже стручњак за аутоиндустрију Стефан Брацел из Центра за аутомобилски менаџмент из Бергиш Гладбаха. Њега не изненађује најава највећег свјетског произвођача ауто-дијелова, фирме Босцх, да у будућности планира укинути 1.500 радних мјеста у областима развоја, администрације и продаје. Не изненађује га ни планирано затварање фабрике за производњу алата за аутоиндустрију ЗФ Фриедрицхсхафен."
Још додаје:

"Ако електромобилност добије на значају, то ће имати посљедице на радна мјеста у цијелој бранши", каже Брацел, који очекује да ће кроз ту трансформацију бити изгубљено до 160.000 радних мјеста. Али, његова прогноза није ништа ново. "Њу смо установили још прије пет година." У 2024. години, сматра Брацел, тај тренд ће се још више погоршати, преноси "ДW".

(Танјуг)