ЕЛЕКТРОКРАЈИНА БАЊАЛУКА У ГУБИТКУ 3,6 МИЛИОНА КМ :: Semberija INFO ::

 

ЕЛЕКТРОКРАЈИНА БАЊАЛУКА У ГУБИТКУ 3,6 МИЛИОНА КМ


Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Највеће дистрибутивно предузеће из система Електропривреде РС, бањалучка “Електрокрајина”, објавила је да је у 9 мјесеци ове године пословала са нето губитком од око 3,6 милиона конвертибилних марака. У истом периоду прошле године приказали су нето добит од око 232.000 марака.

“Електрокрајина” је у финансијском извјештају за трећи квартал ове године приказала веће приходе за око 3,2 милиона КМ, али и расходе за око 6,8 милиона марака. Тако су укупни приходи износили око 171,7 милиона КМ, а укупни расходи 175,1 милион КМ.

Трошкови зарада, накнада и зарада и осталих личних расхода повећани су за око 2,4 милиона КМ и износили су на крају септембра око 33,3 милиона марака.

Повећан је просјечан број запослених по основу часова рада са 1.878 на 1.956, као и просјечан број запослених по основу стања на крају мјесеца са 1.843 на 1.899.

Ове информације долазе када је у току реорганизација 5 дистрибутивних предузећа у систему ЕРС. Тако су в.д. генералног директора ЕРС Лука Петровић и в.д. директора “Електрокрајине” Драган Чавић крајем прошле седмице упознали руководиоце у “Електрокрајини” с детаљима овог процеса, а презентовани су резултати анализе броја запослених и њихове квалификационе структуре на основу којих је донесена одлука о неопходности смањења броја запослених за 15 одсто.

– Вишак запослених биће социјално збринут кроз четири таласа стимулативних отпремина које ће бити веће од предвиђених Колективним уговором и понуђене већ од 15. новембра ове године – саопштено је из ЕРС.
Петровић и Чавић су, како наводе у ЕРС, присутне упознали да је процес реорганизације наметнут отварањем тржишта електричне енергије и потребом да се припреме за успјешно пословање у измјењеним условима.

– Раздвајање тржишних и нетржишних дјелатности у електроенергетском сектору обавеза је која произилази не само из обавезујућих енергетских пакета ЕУ, него и из надолазећег закона о електричној енергији – наведе у ЕРС.

(српскаинфо.цом)