У Србији велика брига за безбједност новинара: Веран Матић- “новинарска мајка“ :: Semberija INFO ::

 

У Србији велика брига за безбједност новинара: Веран Матић- “новинарска мајка“


​Састанак Радне групе за безбједност новинара и тренинг за унапређење безбједности новинара, скупови ће бити одржани 22. јануара у Шапцу, потврдио нам је Веран Матић, члан Сталне групе за безбједност новинара, предсједник АНЕМ и предсједник Комисије за истраживање убиства новинара.

Ријеч је, како прецизира Матић, " о отвореном састанку Сталне радне групе за безбједност новинара
(СРГ) и контакт тачака у полицији и тужилаштву са медијским радницима и новинарима и новинаркама који доживљавају пријетње и насиље у локалној средини има за циљ директну размјену искустава жртава насиља и пријетњи са представницима институција са циљем унапређења комуникације, успостављања повјерења, повећану осјетљивост на случајеве насиља и пријетњи и унапређења функционисања институција".

-Састанак ће започети представљањем извјештаја Мониторинга медијске сцене у Србији за децембар, после чега ће услиједити састанак на којем ће се ближе разговарати о случајевима угрожавања безбједности
новинара и новинарки на територији Шапца, Ваљева и Лознице.

-Овакви састанци су планирани у 15 градова Србије у склопу пројекта „Систем превенције насиља и заштите новинара“, подржаног од Европске комисије кроз Програм подршке независним медијима у Србији и Организације за Европску безбједност и сарадњу у Србији -каже Матић.

-До сада су одржани у Београду, Нишу, Панчеву, Новом Саду, Суботици, Новом Пазару и Чачку у циљу упознавања новинара са механизмом рада СРГ као и њиховог повезивања са локалним контакт тачкама у тужилаштвима и Министарству унутрашњих послова како би се достигла динамична и отворена сарадња новинара, тужилаца и полиције.

Тренинг за медијске раднике и раднице водиће Бранко Чечен, некадашњи дугогодишњи директор Центра за истраживачко новинарство Србије, новинар, уредник и искусни предавач.

Током тренинга он ће са учесницима разговарати о појавним облицима насиља и пријетњи те начинима превенције и заштите, као и о релеватном правном оквиру и конкретним механизмима које угрожени новинари могу да користе у заштити своје безбедности.

Владимир Митрић, новинар „Вечерњих новости“, стални дописник из Лознице Шапца и Републике Српске и БиХ, скоро четири деценије, који је истражио, до краја, многе афере, од оне која се тичу „голфова“ из сарајевског Таса,
ратног профитерства у Републици Српској, прозводњу анхидрита сирћетне киселине од које се прави дрога до разобличавања криминала на Дрини, са обје обале, преваре француског осигурања „тешке“ више од 2,5 милиона евра, као и проналажење жене која је, прије скоро четири деценије, оставила тек рођену бебу на аутобуској станици, каже да су скупови попут овог насушна потреба, не само у интересу посленика јавне ријечи, већ и читавог друштва, „јер без истине, слободног новинарста нема демократије у истинском смислу те ријечи“.

-Свједоци смо деценијама, већ, да се већина афера „гура“ из којекаквих центара и до фазе када се, на нечији миг, углавном стаје као да ништа није било -каже Митрић. -То су, углавном, афере из разних обавјештајних центара.Тако не могу и не раде истински новинари истраживачи.Никад и ни по коју цијену.Мада је све то постало огољено, и даље многи раде по тој матрици.Боље је часно и поштено истражити неки догађај, појаву, неку људску муку и рјеђе, али часно и поштено, по занатским аршинима и по кодексу наше професије.Зато ми је драго што ово окупљење носи и ту поруку.

Врло је важна, истиче Митрић, улога врсног медијског зналца, човјека широке друше за колеге, Верана Матића, који добро зна како новинар треба да се подржи у раду, али и како да се заштити, не само од случајева голе силе.То је показивао и као уредник, директор, власник медија и челник важне медијске асоцијације.Веран, сматра Митрић, „има истанчан осјећај за муке колега, разликујући оне који свим срцем припадају професији и оне које је користе, по потреби, на начин који са њом, реално, нема везе.

-Веран Матић је „новинарска мајка“ -могу да кажем, из личног искуства, као новинар који је годинама суочен са великим проблемима због посла, што је утицало и да већ више од 18 година имам полицијско обезбјеђење пуна 24 часа. -Од када сам срео Верана, који је један од сличних скупова, посветио мојим мукама, у сваком тренутку лакше дишем и као човјек и као новинар.Колегама бих поручио да будемо солидарни без границе, јер никад се не зна кога кад и каква мука може да снадје, осим оних које се тичу голе безбједности.

Митрић истиче да је поносан на подршку и разумијевање своје редакције „Вечерњих новости“, чији уреднички тим зна и схвата шта значи бити јако ангажован новинар у унутрашњости.Истиче и „огромну подршку коју је имао
од УНС, НУНС и СЕЕМО у вријеме власти Војислава Коштунице, када је пострадао као ријетко ко и доживио да тужилац који је требало да води истрагу о покушају његовог убиства полицајцима каже за њега : -Што није погинуо!Сви су објавили те наводе полицајаца, који су сачинили и биљешку и потписали је.Тужилац то никад није
демантовао, али ми није ни фалило ништа да оде, много година касније, у пензију.