Лов газда са Јадрана не престаје :: Semberija INFO ::

 

Лов газда са Јадрана не престаје


- Послодавци дуж Јадранске обале ових дана ужурбано траже раднике, што плаши домаће угоститеље, јер су због конкуренције из Хрватске и Црне Горе, гдје је већ отишао велики број кувара и конобара, многи позатварали локале у којима просто више није имао ко да ради.

Љетна туристичка сезона у Хрватској и Црној Гори, гдје плата за конобаре креће од 1.200 евра, док за главне куваре и роштиљ мајсторе премашује 2.000 евра, само што није почела, а тамошњи послодавци и даље трагају за радницима. Ако је судити по огласима, радне снаге недостаје у свим секторима, а посебно је погођен туризам.

Предсједник Удружења послодаваца туризма и угоститељства Републике Српске “Хорека” Далибор Шајић казао је за “Глас” да су угоститељи у мањим срединама приморани да затварају своје локале, јер не могу наћи раднике.

- Константно нам недостаје радне снаге, поготово едуковане. У већим градовима, попут Бањалуке, гдје су студентски центри, али и већа конкуренција радника, од којих су многи зашли у године па не желе да напусте породицу, унапријед се договоримо да ли ће ко отићи или неће, како бисмо премостили сезону. Нама је највећи проблем кад неко оде у мају, а није најавио - казао је Шајић.

Додао је да проблем недостатка радне снаге измиче контроли те да се с тим више немогуће борити.

- У школама, гдје се едукује кадар за туризам и угоститељство, нема довољно ђака. С друге стране, не можемо одговорити са платама као што се сезонски ради, примјера ради, у Хрватској - рекао је Шајић.

Хрватска је ове године за своју туристичку сезону издала више од 7.000 дозвола, за које је аплицирао велики број кувара са Филипина, Кубе и Шри Ланке.

- У Хрватској више неће бити толика потреба за куварима, колика ће бити за конобарима који причају наш језик. Тако да је ситуација и даље неизвјесна - казао је Шајић.

Према његовим ријечима, тешко је знати тачан број радника који одлази у Хрватску и Црну Гору на сезонски рад, јер нико не води евиденцију, али је чињеница да хрле. Ништа боље од Српске, о питању радника, додаје он, не пролазе ни угоститељи у Сјеверној Македонији, Србији и ФБиХ са којима је стално у контакту.

- Мораћемо сви заједно нешто предузимати и на неки нови начин стимулисати младе људе на едукацију и преквалификацију, јер не видим разлог због чега сви избјегавају ову област, у којој ће радници у будућности бити веома добро плаћени - истакао је Шајић.

Директор Агенције за посредовање при запошљавању “Спектар” Мирослав Вукајловић казао је да готово свакодневно стижу питања послодаваца из Хрватске и Црне Горе за сезонске раднике.

- Послодавци са Јадрана се распитују за све секторе. Имамо интересовања и за возаче и достављаче током сезоне. Међутим, више нема ко да иде на сезонски рад, јер смо ми наше тржиште рада испразнили - казао је Вукајловић.
Додао је да ова агенција, како би поштедјела раднике, услуге посредовања наплаћује од послодавца, због чега се углавном све завршава на питањима.

- Главно мјесто оглашавања послодаваца постале су друштвене мреже, које врве од њихових понуда и они углавном сами склапају договоре - казао је Вукајловић.

Проблеми

Бањалучанка Бранка Мишић, која већ десету годину одлази у Хрватску на сезонски рад, каже да ће радници остати код куће када их угоститељи у Српској буду више цијенили. 

- Проблем јесте то што се многи наши послодавци не придржавају готово ниједног закона, јер им се може. Већина конобара је на минималцу, а да могу послодавци би им из уста узели и оно бакшиша што добију - казала је Мишићева.
 
(Глас Српске)