Окружни привредни суд у Бијељини привремено забранио „Павгорду“ преузимање „Алумине“ :: Semberija INFO ::

 

Окружни привредни суд у Бијељини привремено забранио „Павгорду“ преузимање „Алумине“


Окружни привредни суд у Бијељини привремено је забранио да фочански „Павгорд“ наплати потраживања која има према Фабрици глинице (ФГ) „Бирач“ тако што ће извршење бити спроведено над „Алумином“.

Суд у Бијељини донио је прије три дана Рјешење којим се одређује привремена судска мјера обезбјеђења којом се забрањује фирми „Павгорд", као и било којем другом органу или институцији да предузимају радње извршења или наплате по Уговору о залози на удјелима „Алумине" закљученог између „Укио банке", „Бирач Еуропе" и „Алумине", као и по пратећој Потврди о регистрацији залога која се води при Министарству правде БиХ.

Суд наводи да је „Павгорд" дужан трпјети и прихватити забрану, те му се налаже да обустави све радње предузете у циљу извршења или наплате. Наиме, ФГ „Бирач" у стечају тужила је Укио банку, фирму „Бирач Еуропе", „Павгорд" и „Алумину" ради утврђења ништавности уговора о залози на удјелима „Алумине" у вриједности од 154,2 милиона КМ. ФГ „Бирач" је предложила одређивање судске мјере обезбјеђења, што је Окружни привредни суд Бијељина прихватио и најновијим Рјешењем одредио привремену мјеру која је на снази од дана доношења (30. октобар) до доношења одлуке суда о редовној мјери.

Подсјећамо, на основу уговора о залози „Павгорд" води извршни поступак продајом и запљеном удјела које ФГ „Бирач" има у „Алумини", ана основу рјешења Основног суд у Зворнику, о чему је KАПИТАЛ писао. На то рјешење се ФГ „Бирач" жалио Окружном суду у Бијељини.

Из Адвокатске канцеларије "Сајић" која заступа "Павгорд" кажу да најновија привремена мјера нема никаквог ефекта. "Тужба ФГ "Бирач" и приједлог за привремену мјеру обезбјеђења су првобитно били одбачени, па је Виши привредни суд укинуо то и вратио Окружном привредном суду Бијељина на поновни поступак уз образложење да треба одлучивати о тој ствари, па кад већ одлучује онда по аутоматизму доноси привремену мјеру.

- Ми смо дали изјашњење и привремена мјера ће бити стављена ван снаге и онда ће се расправљати о трајној мјери обезбјеђења, хоће ли је бити или не. Ми сматрамо да не постоје услови за то. Извршни поступак свакако стоји због жалбе ФГ "Бирач" на Окружном суду Бијељина тако да ово ништа не зауставља, нема ефекта", казао је Александар Сајић.

„Павгорд" је откупио потраживања Укио банке од ФГ „Бирач" и њених кћерки фирми у износу од 155 милиона КМ и уписан је као заложни повјерилац чиме је стекао право да буде тражилац извршења.

capital.ba/bijeljina.org