Трећина грађана вјерује СНСД, популарност расте СДС и Демосу :: Semberija INFO ::

 

Трећина грађана вјерује СНСД, популарност расте СДС и Демосу


Истраживања познате београдске маркетиншке агенције, која су у посједу магазина Фактор, показују да су појачане турбуленције на политичкој сцени Републике Српске и БиХ у задњих неколико мјесеци довеле и до одређених осцилација у рејтингу политичких партија.

У односу на истраживања, која су рађена почетком маја ове године, примјетан је пад подршке ПДП, док СДС биљежи  раст.

СНСД је тренутно је на 31,8 одсто, а рејтинг те странке осцилира у посљедњих пет мјесецу око два одсто.

ПДП је са мајских 11,7 одсто пао на 9,4 одсто, што се може приписати у јавности очигледној подјели у оквиру те странке на стару гарду и струју коју предводе Драшко Станивуковић и Јелена Тривићева па се на терену не препознаје шта је заправо званична политика те странке.

Доласком Шаровића на чело СДС јасно се види раст најјаче опозиционе партије, али не у свим изборним јединицама. СДС је тренутно на 19,9 одсто, а у мају је  рејтинг те странке био 16,8 одсто, што је раст за 3,1 одсто.

ДЕМОС је на 7,9 одсто, што указује да је та странка успјела да преузме најзначајнији дио инфраструктуре ДНС-а који је у константном паду (4,1 одсто) и сада је скоро је изједначен са Стевандићевом Уједињеном Српском која од маја биљежи благи раст и тренутно је на четири одсто подршке.

Социјалистичка партија је са 9,2 одсто, колико је имала у мају, пала на 8,4 одсто, док је НДП Драгана Чавића на само два одсто подршке.

Све остале понуђене опције су имале мање од два одсто гласова.

Истраживање јавног мњења је проведено до 4. до 18. септембра на узорку од 2.440 анкетираних грађана у свим изборним јединицама на нивоу Републике Српске.

faktor.ba/infobijeljina.com