Свет се спрема за нову 2024. :: Semberija INFO ::

 

Свет се спрема за нову 2024.


Фото - Бета / АП
Извор: Бета / Политика

​Гомиле слављеника почеле су да се опраштају од турбулентне 2023. године, најтоплије забележене године, обележене успоном вештачке интелигенције, климатском кризом и крвавим ратовима у Гази и Украјини.

Светска популација, која сада премашује осам милијарди, припрема се за почетак Нове године, у нади да ће бити заустављени високи трошкови живота, али и глобални сукоби.

У Сиднеју, самопроглашеној „светској престоници за новогодишњу ноћ”, више од милион веселих грађана окупило се у луци. У том граду су у поноћ осветљени споменици и друге знаменитости уз велики ватромет.

Ватромети су у поноћ по локалном времену покрили небо Окланда, Хонгконга, Бангкока и Маниле.

На југу Француске где још није дошла 2024. године, људи плешу на обали Медитерана, док на улицама Солуна мирише роштиљ уз плес веселих грађана.

Током протеклих 12 месеци, свет је доживео невиђено ширење алата вештачке интелигенције и прву трансплантацију целог ока.

Индија је постала најмногољуднија земља на свету, преузевши титулу од Кине. Година 2023. је такође била најтоплија година откако су 1880. године почели да се бележе подаци, са низом климатских катастрофа које су погодиле планету, од Пакистана до басена Амазона.

Али изнад свега, 2023. ће бити обележена нападом Хамаса на израелско тло 7. октобра, и немилосрдним одмаздом Израела.

УН процењују да је готово два милиона становника Газе расељено од почетка опсаде коју је увео Израел, или око 85 одсто становништва.

У Украјини, где се руска инвазија приближава другој годишњици, пркос и нада доминирају упркос новом руском нападу.
„Победа! Чекамо је и верујемо да ће Украјина победити”, рекла је једна Украјинка док сирене најављују ваздушни напад на Кијев.

Неки у Русији  уморни су од сукоба.

„У новој години бих волела да се рат заврши, да дође нови председник и да се вратимо нормалном животу”, рекла је једна Московљанка.

Али је сам Путин у новогодишњем говору обећао да Русија „никада неће одустати” од рата у Украјини, и хвалио је војнике на фронту.

Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања данас се молио за жртве сукоба широм света, за Украјинце, Палестинце, Суданце и Рохинџе у Мјанмару.