Оборени климатски рекорди у 2023. :: Semberija INFO ::

 

Оборени климатски рекорди у 2023.


Извор: Бета (Х.С.) / БХРТ

Бројни рекорди у вези са климом обиљежили су 2023. годину, најтоплију у историји мјерења – забиљежена је рекордна емисија гасова с ефектом стаклене баште, рекордна температура океана и рекордно низак ниво леда на Антарктику.

Послије шест узастопних најтоплијих мјесеци, просјечна глобална температура биће ове године за 1,4 степена виша у односу на прединдустријски период, а у два дана је била виша за чак два степена. Глобално загријавање је изазвало екстремне временске догађаје на свим континентима.

Незапамћени пожари у Канади захватили су 18,5 милиона хектара, шест пута већу површину од десетогодишњег просјека.

Стотине пожара су однијеле најмање 28 живота у Грчкој, коју су потом погодиле поплаве изазване олујом "Данијел", до сада најсмртоноснијом у Средоземљу. Најтеже посљедице олуја је изазвала у Либији, гдје је погинуло 4.300 људи и више од 8.000 се води као нестало.

Тајфун "Доксури" је донио рекордне падавине на азијском конт иненту и приморао на евакуацију стотине хиљада људи, док су у Централној и Јужној Америци интензивиране дуготрајне суше.

Пред крај године, у Дубаију је одржана међународна конференција о клими (ЦОП28), са које су свјетски лидери позвали на напуштање употребе фосилних горива и повећање капацитета обновљивих извора енергије и договорили оснивање Фонда за губитке и штету. Иако су многи званичници договор описали као историјски, стручњаци и еколошки активисти упозоравају да он није довољан да се спријечи "климатски слом" планете.