Шта треба да знате приликом увоза аута у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Шта треба да знате приликом увоза аута у БиХ


Foto: Freepik
Планирате купити, односно увести аутомобил из неке од земаља ЕУ, али не знате шта вам је све потребно те колико ће вас коштати сва документација, ПДВ итд. Одлучили смо потражити одговоре на ваша питања те вам у наставку доносимо детаљне информације.

Који су услови за увоз возила у БиХ?

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ проводи царински поступак увоза свих врста робе у БиХ, па тако и возила. Да би ауто ушао у БиХ, у складу са важећом легислативом, мора задовољити минималне техничке услове хомологације возила, а на овом ЛИНКУ можете прочитати све детаље.

Хомологацију возила, тј. испитивање техничких карактеристика сваког појединачног возила проводе овлаштени технички сервиси у БиХ. Дакле, када особа долази с возилом у БиХ, пријављује га за увоз на граничном прелазу, након чега добија провозну царинску пријаву на рок до шест дана и у том року мора отићи у овлаштени технички сервис који провјерава возило и издаје увјерење да оно задовољава минималне техничке услове хомологације возила.

Више информација о хомологацији и испуњавању свих услова које возило треба испунити да би се могло увести у БиХ може се добити код неког од овлаштених техничких сервиса у БиХ.

Када возило добије увјерење о хомологацији, са тим увјерењем и са свом осталом документацијом иде се у одређену царинску испоставу у БиХ гдје се завршава царински поступак увоза возила, плаћају увозне дажбине (царина и ПДВ), и након тога возило се може регистровати код надлежног МУП-а.

Шта се плаћа приликом увоза возила?

Кад су у питању увозне дажбине, стандардна стопа царине за путничка моторна возила износи 15 одсто те ПДВ 17 одсто. Ако су у питању половна путничка возила поријеклом из ЕУ, од почетка 2013. године царина је укинута и плаћа се само ПДВ од 17 одсто на утврђену царинску вриједност возила.

Да би особа била ослобођена плаћања царине, мора имати доказ о поријеклу возила из ЕУ, а то је изјава на фактури од продавца возила (ако се возило купује у фирми која може издати фактуру), или образац ЕУР 1 (ако се возило купује од физичког лица путем уговора о продаји, или је евентуално већ у власништву увозника). Образац ЕУР 1 издаје и овјерава надлежна царинска служба земље у којој је возило купљено.

Без једног од поменутих доказа о поријеклу возила не може се остварити особађање од плаћања царине. ПДВ се плаћа у сваком случају.

Кад су у питању нова возила поријеклом из ЕУ, царина је укинута још од 1. јануара 2009. године, те се приликом увоза истих у БиХ плаћа само ПДВ у износу од 17 одсто.

Возила из ЕУ без ЕУР 1 обрасца

Споразумом о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица с једне стране и БиХ с друге стране, тачније припадајућег Протокола 2 о дефиницији појма "производи с поријеклом" и начинима административне сарадње прописани су услови и начини за стицање поријекла робе, доказивање поријекла, поступак издавања доказа о поријеклу, прилагање доказа о поријеклу у поступку царињења робе, исправност издатих доказа, примјена повлаштеног третмана, накнадна провјера, чување документације и друго.

У складу са одредбама члана 17. Протокола 2 доказ о поријеклу робе - увјерење о кретању ЕУР 1 издају царинске власти земље извознице, на писани захтјев извозника или његовог овлаштеног представника, након увида у документацију којом се доказује поријекло односних производа, као и оцјене да су испуњени остали услови из Протокола 2.

Изјаву на рачуну, како је прописано чланом 22. Протокола 2, попуњава извозник за пошиљке чија вриједност не прелази 6.000 евра или овлаштени извозник без обзира на вриједност робе, ако се извозни производи могу сматрати производима с поријеклом.

Царински органи земље увознице (у овом случају БиХ), примјењују повлаштену стопу царине уколико увозник затражи примјену и приложи адекватан доказ о поријеклу.

Дакле, "бесцарински увоз" не омогућавају царински органи БиХ и немају утицај на издавање доказа о поријеклу у земљи извозници. Увоз робе с поријеклом уз примјену умањене или нулте стопе царине прописан је самим трговинским споразумом, у овом случају између БиХ и Европске заједнице.

Постоје и калкулатори трошкова увоза возила из ЕУ у БиХ, гдје можете израчунати колико ће износити укупна цијена возила, са свом потребном документацијом.

(Независне)