ВЛАДА РС ЗАТРАЖИЛА ПРОВЈЕРУ 30 ДИПЛОМА :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДА РС ЗАТРАЖИЛА ПРОВЈЕРУ 30 ДИПЛОМА


БАЊАЛУКА - Око тридесет диплома особа запослених у јавној управи Републике Српске достављено је Просвјетној инспекцији како би се провјерило да ли су валидне, сазнају "Независне".

У Влади РС потврђују да је "одређен број диплома" послат на провјеру те да ће јавност бити обавијештена кад се тај процес оконча.

Подсјећања ради, Радован Вишковић, предсједник Владе РС, затражио је недавно на увид дипломе свих запослених у јавној управи у РС.

Премијер је, како је раније речено, затражио да се у његов кабинет доставе информације ко је, када и гдје студирао и стекао диплому.

Како је тада истакнуто, Вишковићев захтјев односи се и на управне органе под надлежношћу министарстава.

У Инспекторату РС за "Независне" су казали да је Инспекторат запримио допис Владе РС којим се тражи провјера законитости стицања диплома одређеног броја запослених у јавној управи.

"У наредним данима ће бити вршене контроле у дијелу надлежности Просвјетне инспекције", навели су у Инспекторату.

Како су додали, није им познато на основу којих параметара је извршен избор диплома за провјеру.

Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС, сматра да је већина диплома особа запослених у јавној управи РС исправна.

"Синдикат управе је става да, гдје год се утврди нека неправилност, то треба санкционисати и те особе удаљити из оквира јавне управе", навео је Марић за "Независне".

Према његовим ријечима, оно што Синдикат управе тражи, јесте да се коначно објави регистар диплома, а, како наводи, поједини народни посланици су већ затражили измјене регистра.

"Ми немамо ништа против тога. Они који су чланови Синдиката управе обично највише раде и ту су људи који су завршили државне факултете и раде изузетно одговорне послове. Ми желимо коначно да раздвојимо рад од нерада и оно што можемо да мјеримо у овој држави је да ли ви знате или не знате да радите, а о дипломама треба да води рачуна инспекција која је за то задужена", нагласио је Марић.

Премијер РС је раније нагласио да неће одустати од провјере диплома, те, како је тада изјавио, ићи ће се у рјешавање тога.

Навео је да је ријеч о хиљадама података које запослени у Кабинету Владе РС сортирају.

"Морамо полако и опрезно ићи на рјешавање тих питања и полако, али сигурно подизати ниво квалитета, знања и одговорности високообразовних институција и на државном и на приватном нивоу", казао је раније Вишковић.

Како је тада додао, морамо доћи у позицију да и у реалном и јавном сектору људи раде и буду плаћени за оно што знају да раде, а не за то коју диплому имају.

Навео је да је диплома само улазница за радно мјесто, и на томе ће се инсистирати.

(независне.цом)