ХРВАТСКА УСКОРО ПРЕУЗИМА КОРМИЛО ЕУ. ЈЕДАН ОД ГЛАВНИХ ЦИЉЕВА БИЋЕ ЈОЈ ЗАПАДНИ БАЛКАН :: Semberija INFO ::

 

ХРВАТСКА УСКОРО ПРЕУЗИМА КОРМИЛО ЕУ. ЈЕДАН ОД ГЛАВНИХ ЦИЉЕВА БИЋЕ ЈОЈ ЗАПАДНИ БАЛКАН


Европа која се развија, повезује, штити и која је утицајна – то су четири кровна подручја на којима ће се темељити хрватско предсједање Европским вијећем, најавио је на конференцији за новинаре предсједник хрватске владе Андреј Пленковић, пише Еурактив.

Хрватска ће 1. јануара 2020. године први пут преузети кормило над највећим трговинским блоком на свијету, те ће сљедећих шест мјесеци имати главну улогу у рјешавању горућих проблема Европске уније. Брегзит, формирање нове Европске комисије и доношење новог прорачуна ЕУ биће на самом врху љествице приоритета Хрватске у том раздобљу, а тим ће задацима влада Хрватске придружити и стратешке приоритете четири кровна подручја.

– Наше предсједање ЕУ долази у преломном тренутку за Европу и цијели свијет. Криза мултилатерализма, нова трка у наоружању, климатске промјене и растућа терористичка несигурност обиљежићеће шест мјесеци нашег мандата, као и чињеница да ћемо предсједништво преузети на самом почетку новог петогодишњег раздобља Уније – изјавио је Пленковић на почетку говора.
 
Продубљивање тржишта највећег трговинског блока на свијету, улагање у иновације и истраживање и дигитализација биће основа “Европе која се развија”. Пленковић сматра да би изградња задовољнијег и виталнијег друштва требало да буде мисао водиља хрватског мандата на челу ЕУ, стога ће се посебан нагласак ставити на развијање економије која почива на темељима еколошке одрживости како би се успјешно провела транзиција на нискоугљеничну и кружну пољопривреду. Тиме ће се, сматра премијер, одговорити и на растуће климатске промјене. Посебна ће се пажња посветити демографским изазовима, којима ће се у склопу свог портфеља у Европској комисији бавити и хрватска комесарка Дубравка Шуица.

С обзиром на то да Европа може своју улогу глобалног учесника унапредити само ширењем утицаја у сусједству, сматра Пленковић, један од кључних приоритета Хрватске током предсједања ЕУ биће рехабилитација дијалога између Брисела и држава Западног Балкана, а то ће бити тема загребачког самита планираног за јануар. Република Хрватска велику ће пажњу посветити и јачању трансатлантских веза, те односу са државама Далеког истока.

(српскаинфо.цом)