Европа Нову годину чека у страху од терориста :: Semberija INFO ::

 

Европа Нову годину чека у страху од терориста


Foto: Tanjug
Поједине европске земље, међу којима су Њемачка, Аустрија, Шпанија и Француска, страхују од терористичких напада за вријеме новогодишњих празника. Због тога су забрањене посјете знаменитој њемачкој катедрали у Келну.

Полиција и службе безбједности ове двије земље припремају бројне операције у току новогодишње вечери, када ће полиција патролирати свим кључним саобраћајницама, преноси Нова.

Безбједносне власти Аустрије, Њемачке и Шпаније добиле су назнаке да би једна исламистичка терористичка ћелија можда могла да покуша да изврши неколико напада у Европи у новогодишњој ноћи или на Божић.

Засад је ухапшено неколико особа, а наводно су екстремисти из Таџикистана жељели да изврше напад у име Исламске државе из покрајине Хорасан.

Наводи се да је неколико осумњичених ухапшено у бечком округу Отакринг, а још један Таџик је савладан у Сарској области.

Комесарка Европске уније за унутрашње послове Илва Јохансон упозорила је раније да се Европа суочава са "великим ризиком од терористичких напада" током празника због посљедица рата Израела и Хамаса.

С обзиром на то да терористички актери широм Европе позивају на нападе на хришћанске празнике, безбједносне власти су појачале одговарајуће заштитне мјере у јавним просторима у Бечу и широм Аустрије, а јавни објекти су под појачаним надзором.

Администрације најмање шест градова широм Француске примиле су пријетње бомбама, што је изазвало евакуацију из објеката градске скупштине, јавили су француски медији.

Градска управа Бастије, на сјевероистоку острва Корзика, добила је поруку са пријетњом бомбом, након чега је зграда евакуисана.

Сличну поруку је наводно примила градска кућа Гренобла, на југоистоку Француске, након чега је особље евакуисано, а приступ згради је ограничен.

Градска управа Сен Бријеа на сјеверозападу земље саопштила је да је евакуисала своју зграду како би отклонила сумње у вези са пријетњом о постављеној бомби након што је добила поруку сличне садржине. И ова зграда је блокирана.

Такође, управа Руана у сјеверној Француској саопштила је да је примила пријетњу бомбом, као и власти града Нанта, на западу земље, преноси БФМТВ.

Поред тога, управа града Анси у источној Француској наводно је примила упозорење о постављеној бомби у њене просторије.

Високи безбједносни званичник Њемачке позвао је људе да из страха не бјеже од прославе празника.

Вјерници су присуствовали бројним службама у катедрали за Божић, упркос забрани посјета искључиво ради разгледања, дан након што је полиција сишла у катедралу и претражила је са псима трагачима. 

Аустријска полиција је саопштила да такође појачава безбједност око цркава и новогодишњих маркета реагујући на исте обавјештајне податке о потенцијалној пријетњи. Нису жељели да подијеле додатне информације, али је новинска агенција Дпа без позивања на извор пренијела да је пријетња стигла од исламске екстремистичке групе.

Полиција у Келну саопштила је да предузима мјере предострожности током Божића, иако су информације које имају биле за напад у новогодишњој ноћи.

"Чак и да је ријеч о новогодишњој ноћи, у околини катедрале има много људи, то је једна од најпосјећенијих катедрала, главна жељезничка станица је у близини", рекао је портпарол полиције Волфганг Балдес.

"Има много људи и зато смо рекли да ћемо, ако постоји индикација, учинити све што је потребно да заштитимо људе", додао је Балдес.

Висока катедрала у Келну, чији се торњеви близанци уздижу на 157 метара, главна је туристичка дестинација коју посјети око шест милиона људи годишње. У њој се налази Светиште Три краља, ковчег украшен златом и сребром за који се каже да садржи мошти тројице мудраца описаних у Новом завјету како одају почаст новорођеном Исусу.

Полиција и званичници катедрале позвали су посјетиоце цркве који планирају да присуствују миси да дођу раније и да не носе торбе или торбице.

(Танјуг)