Нова болница у Добоју један од најзначајнијих пројеката у здравственом систему :: Semberija INFO ::

 

Нова болница у Добоју један од најзначајнијих пројеката у здравственом систему


Фото - РТРС
Извор: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић обишли су нову болницу "Свети апостол Лука" у Добоју.

Пројекат изградње нове болнице у овом граду један је од најзначајнијих подухвата Владе Српске у здравственом систему.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да изградња болнице доказује да Српска у околностима у којим се свијет суочава са кризама показује способност да реализује један овакав значајан пројекат са својим партнерима из Кине.


Болница "Свети апостол Лука" у Добоју - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Поносан сам на све оне који су од првог дана дали подршку пројекту изградње нове болнице у Добоју која је потребна овом граду. Ово није само зграда, није само опрема, него способност наше администрације да прати најсавременије стандарде, да се едукује и тражи да се поштују уговори - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је поносна на институције Републике Српске, прије свега Владу и Министарство здравља и социјалне заштите, те им честитала што су били храбри да у тешким временима наставе са пројектом изградње нове болнице у Добоју која представља велики искорак у здравственом систему.

- Добићемо модерну, савремену болницу у којој ће бити опрема посљедње генерације и одлични услови за боравак и лијечење пацијената, као и за рад здравствених радника - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је болница у Добоју једна у низу добрих инфраструктурних пројеката у здравству Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Српска позната по градњи здравствених капацитета, те да је нова болница у Добоју, која се очекује да буде отворена до краја априла сљедеће године, представља будућност Српске, те да ће бити регионални здравствени центар.

- Објекат са више од 468 лежаја, 28.000 метара квадратних, те најсавременијом опремом и едукованим кадром представља будућност Републике Српске, гдје ће се лијечити и пацијенти из сусједних локалних заједница Федерације БиХ - рекао је Вишковић новинарима у Добоју.

Он је након посјете објекту нове болнице у добојском насељу Усора истакао да је то само једна болница у низу које ради Република Српска у посљедњих 10 година.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да има довољно здравственог кадра за рад у новој болници у Добоју, која је у завршној фази изградње и чија је вриједност 103 милиона КМ са ПДВ-ом.

Шеранић је истакао да је потпуно изграђено и опремљено 28.000 метара квадратних.

Он је истакао да још остаје неколико ствари да буде завршено - техничка документација, јединица интензивне хируршке његе која прије короне у пројекту болнице није постојала, те одређене активности на вањском уређењу објекта.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић најавио је да ће објекат нове болнице у добојском насељу Усора бити завршен до краја априла.

- Овај објекат када обиђете и сагледате имате само ријечи хвале и можете да се дивите јер је на понос цијеле Републике Српске и Балкана. Тренутно нема модерније опремљене болнице на Балкану - изјавио је Јеринић.

Ова савремена здравствена установа је укупне бруто површине 28.078 метара квадратних, од чега је нето површина објекта 25.390 метара квадратних.

Сва одјељења и службе болнице су пројектовани у складу са европским нормама, при чему су задовољени сви захтјеви модерне болнице.

Нова болница пројектована је да дугорочно опслужује око 330.000 становника из добојске регије Републике Српске, федералног Зеничко-добојског и Тузланског кантона.

Располагаће са 468 кревета, те медицинским специјалистичким службама попут главног операционог блока са четири операционе сале, ургентног са операционом салом, дијагностичког центра са више од 22 разних радиолошких и других дијагностичких процедура, дневну амбулантну/поликлиничку услугу са око 20 специјалистичких консултација, терапијску онколошку дневну болницу.