Коме је у интересу неусвајање Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности? :: Semberija INFO ::

 

Коме је у интересу неусвајање Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности?


Фото - Танјуг
Извор: БХРТ/Селма Борачић Мршо 

Након што је Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, по хитном поступку, усвојио Приједлог закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, Приједлог закона у идентичном облику требало би да усвоји и Дом народа. Но, ова тачка није уврштена у дневни ред сједнице заказане за сутра. Слиједе ли нова условљавања? Коме је то у интересу? И зашто?

Приједлог закона у парламентарну процедуру упутило је Вијеће министара средином мјесеца, а Заступнички дом усвојио по хитном поступку. Произлази ли одговор на питање, зашто овог приједлога нема на дневном реду сједнице најављене за сутра, из изјаве предсједника РС Милорада Додика који је најавио обарање овог закона?

МИЛОРАД ДОДИК, предсједник Републике Српске

“Ми смо давно рекли да против тог закона немамо ништа, али он неће бити усвојен у коначноме, док не дође на ред Закон о суду и сви други закони који требају доћи. Ако тих закона нема, неће бити ни закона о прању новца. Отићи ће у Дом народа и ми ћемо то вратити у редовну процедуру."

Министри из СНСД-а су у Вијећу министара подржали овај Приједлог закона, а потом и заступници у Заступничком дому. Међутим, делегати очито неће. Из ХДЗ-а о овоме нису жељели говорити.

НЕРМИН НИКШИЋ, премијер Федерације БиХ

"Очекујем да закон прође, а ако и не прође видјећемо шта ћемо даље рјешавати. Видите и сами да је то једна прилично тешка ситуација када су у питању ти односи. Постављају се бројни услови са једне, друге и треће стране."

ЕЛМЕДИН КОНАКОВИЋ, министар вањских послова БиХ

"Ако не будемо имали тај закон, БиХ цијела, сваки њен дио, оба ентитета и Брчко Дистрикт се могу наћи у тешкој ситуацији, на црној листи. Промет новца у БиХ отежали би свим фирмама, свим компанијама."

Актери политичке сцене у БиХ годинама дјелују по принципу условљавања и уцјена. Копља се тренутно ломе око Закона о Уставном суду. Међутим, евентуално обарање Закона о спречавању прања новца урушит ће додатно кредитни рејтинг БиХ.

ЖЕљКО РАљИЋ, политички аналитичар

"То су ствари без којих ова земља не може напријед. Знамо шта то значи за ЕУ, знамо шта значи за иностране кредиторе, финансијере и то је нешто што у наредном периоду може да се обије о главу БиХ."

Овај приједлог закона хармонизује систем спречавања прања новца и финансирања тероризма у БиХ са стандардима Радне групе за финансијску акцију и Монеyвала. Из Вијећа Европе и Европске уније у више наврата су упозоравали бх. власти да се због неусвајања овог закона БиХ потенцијално може наћи у "друштву" Ирана и Сјеверне Кореје када је ријеч о овој области.