Празничне дане прате вишесатна чекања на граничним прелазима, путници огорчени :: Semberija INFO ::

 

Празничне дане прате вишесатна чекања на граничним прелазима, путници огорчени


Извор: БХРТ/Армин Пашић 

Празничне дане, традиционално, прате и вишесатна чекања на граничним прелазима. Много је оних који се жале на застоје и компликоване процедуре, а све је то изражено нарочито викендима, када се на улазак у Босну и Херцеговину чека и до неколико сати.

Километарске колоне, уморни путници и нестрпљиви возачи. Слике су које се уочи празника биљеже на већини граничних пријелаза. Изузетак није ни Маљевац код Велике Кладуше гдје се на улазак у Босну и Херцеговину чека и до неколико сати. Путници, углавном, огорчени. 

"Путујем из Словеније са дружином. Два сата чекамо. Жедни и гладни. Дјеца немају шта јести. Видите и сами стање какво је. Да више отворе пролаза, било би боље, увијек је овако код нас. Некад се чека и по два-три сата. Данас недјеља, мало је краће, али опет чекати два сата није мало", каже један од путника. 

Велике колоне на граничним пријелазима уобичајене су за празнично доба године због чега су полицијски службеници били припремљени на овакав сценариј. Главни талас, кажу, прошао је током ноћи када су колоне биле и дуже. Исто очекују и када се дијаспора буде враћала.

"Ми очекујемо, као и обично, око Нове године да ће бити доста појачан интензитет саобраћаја приликом уласка у Босну и Херцеговину, а тамо некад послије ће бити обрнуто и саобраћај ће бити појачан на излазу из наше земље", истиче Сафет Бадња, шеф смјене у Јединици ГП Градишка.

Помоћ у цијелој ситуацију пружају и они који живе у мјесту Маљевац непосредно код граничног пријелаза.

"Људи пет-шест сати чекају у колони, ту су дјеца која су нервозна. Помажемо на разне начине, људима дијелимо воду, мало кроз причу их покушавамо орасположити", прича Осман Башић, мјештанин Маљевца.

Дуге колоне се, осим на Маљевцу, биљеже још на граничним пријелазима Градина и Градишка. Упркос негодовању, многи путници, свјесни да ће чекати, гужве почињу плански рачунати у организацију пута.

Из хрватске полиције кажу како је било и оних који су покушали непрописно претицати колону те тако што прије прећи границу, међутим то се није исплатило. Осим што су платили казну у износу од 390 еура, такођер им је одузета возачка и враћени су на зачеље колоне.