БОСИЋ: ДОДИКОВЕ ИЗЈАВЕ НЕ ВРИЈЕДЕ НИ 24 САТА :: Semberija INFO ::

 

БОСИЋ: ДОДИКОВЕ ИЗЈАВЕ НЕ ВРИЈЕДЕ НИ 24 САТА


Делегат СДС-а у Дому народа парламента БиХ Младен Босић каже да не вјерује тврдњама лидера СНСД-а Милорада Додика како је спреман јавно рећи да његова странка неће ући у власт на нивоу БиХ ако се настави условљавање уласком земље у НАТО.

Босић за Инсајдер, између осталог, тврди да актуелни српски члан Предсједништва БиХ "воли да даје изјаве разних врста", које, према његовим ријечима, очигледно имају дневну употребу.

- Рок трајања Додикових изјава је обично 24 часа. Сматрам да је неодговорно неформирати власт и да СНСД, ХДЗ и СДА нису успјели да оформе коалицију коју су најавили и практично почели спроводити избором чланова колегијума оба дома Парламента БиХ.

У изјаве Додика да не намјерава да учествује у власти, на основу искуства, не могу да повјерујем јер је евидентно да је Додик, да би учествовао у власти, спреман на било какве потезе и било какве пријетње, па чак и уколико то блокира читав живот у држави. И ту његову изјаву видим као неку врсту пријетње, мада Додикове пријетње све мање и мање имају утицај јер се показало да од пријетњи које изговори најмање 90 одсто заврши неостварено - каже Босић.

На питање када би коначно могла да се одржи сједница Представничког дома парламента БиХ, односно да прокоменарише раније изјаве предсједника СДС-а Мирка Шаровића да је могуће формирати нову већину која би одблокирала рад те институције, Босић истиче да подржава сваку могућност која би довела до излаза из тренутне ситуације.

- Заиста је неодговорно од свих који се баве политиком да на овакав начин доведу до блокаде функционисања институција. Године пролазе, а ми због личних интереса или назадујемо или тапкамо у мјесту. Очигледан примјер је и ова година, која је дефинитивно пропала са становишта инвестиција које би биле покренуте, као и кредитима који су већ одобрени и који само чекају дизање руку у Парламенту БиХ.

То довољно говори о неодговорности оних који су довели до блокаде. Имајући то у виду, сматрам да треба учинити све да се "откочи" живот и сваки помак из ове ситуације је добар. Зато оправдавам све потезе који би водили до било каквог помака напријед, а да би се то десило морају се деблокирати институције, прије свега Парламент БиХ. Да ли је то могуће урадити и на који начин, тек треба да се види. Обавеза политичара који су изашли на изборе прије годину дана је да престану блокирати живот у БиХ - каже Босић.

Он додаје и то да би се деблокада заједничких институција БиХ, прије свега, могла догодити управо у Представничком дому.

- Ситуација у Дому народа парламента БиХ је јасна. Уцјенама и договором коалиције, која није успјела да стане на ноге, Додик и Човић су добили контролу над тим домом тако што имају по четири делегата и јасно је да они диктирају то да ли ће бити функционисања Дома народа или не. У Представничком дому је другачија ситуација и тамо би се можда могла и откочити читава ова ситуација.

Специфичност Представничког дома је у томе да су једино они надлежни за избор Савјета министара БиХ и да Дом народа не потврђује и нема никакве везе са формирањем Савјета министара. Са тог становишта је интерересантно шта ће се дешавати и да ли ће бити деблокиран Представнички дом - истиче Босић.

sdsrs.com