Фабрике гасе погоне и отпуштају раднике :: Semberija INFO ::

 

Фабрике гасе погоне и отпуштају раднике


Foto: Fena
Широм БиХ у посљедње вријеме примјетан је тренд затварања фирми које се углавном баве производњом, што за собом повлачи и гашење радних мјеста.

На вјетрометини у све немилосрднијој тржишној утакмици су често и веома познате компаније са дугом традицијом пословања.

Нико са сигурношћу не може рећи колико је предузећа у претходних неколико мјесеци, привремено или трајно, ставило кључ у браву, али се зна да су без посла остале стотине, ако не и хиљаде радника.

Један од посљедњих примјера је, како постоје најаве, гашење фирме "Превент ФАД Јелах - Тешањ", уз отпуштање свих 60 запослених.

Претходно, фирма за производњу силицијум-метала "Металлегхе Силицон" у Јајцу је, почетком мјесеца, уручила отказе за више од 100 радника.

Нешто раније, крајем новембра, срцепарајуће сцене забиљежене су у Читлуку, гдје се 49 радника компаније "Ледо", пред посљедњи радни дан, од фирме, радног мјеста и својих колега опростило пјесмом "Тужно плачем, кућу остављам".

У првој половини септембра, раднице фирме "Превент Бужим" из истоимене општине остале су без посла. Откази су уручени за 29 радница које су имале стални радни уговор те за њих 42 које су биле запослене на одређено вријеме.

Прије Бужима, "Превент групација" затворила је и погон у Високом, гдје је без запослења остало 150 радника.

У септембру је објављено и да је "Глобус-конфекција" д.д. из Кисељака такође угасила производњу, а без посла је остало 70 радница. И то није све, већ је крајем јула, подсјетимо, погон компаније "Алма Рас" у Босанском Петровцу обуставио рад, а сви радници, њих око 50, одјављени су и пријављени на биро.

Коментаришући ове податке, у пословној заједници кажу да су разлози за затварање производних погона различити, али да је једно сигурно, а то је да је у БиХ неопходно побољшавати пословни амбијент.

"Рецесија у Европи је дефинитивно почела и то ће се на нас одразити. Ми не можемо остати имуни, мала смо економија, узвозно-извозно оријентисана. Прије неки дан објављени су званични резултати спољнотрговинске размјене, гдје се видјело да имамо највећи досад забиљежен спољнотрговински дефицит. Извоз нам пада, а увоз је мање-више у константи", рекао је за "Независне новине" Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ.

Према његовим ријечима, рецимо, "Ледо" ради одлично, те сигурно није у проблемима, али су нашли бољи пословни амбијент у земљама у регији.

"Очито укупан амбијент за пословање у БиХ није баш најбољи и то би можда највише требало да забрине наше власти. На рецесију нисмо могли утицати. Али, то да се неко због пословног амбијента одлучи да иде из наше државе је заиста забрињавајуће и мора се радити на томе да привлачимо стране инвеститоре, а не да их тјерамо из државе", упозорио је Смаилбеговић.

Синдикалци, са друге стране, имају своје тумачење оваквог стања. Прст упиру у послодавце.

"Генерално, пословни амбијент у БиХ је најповољнији у цијелој Европи. Нигдје послодавци немају тако добре услове за пословање и нигдје се брже не богате него што је то у самој БиХ", каже Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ.

Он сматра да послодавци, који су производњу угасили, нису добро размислили, јер би им, оцјењује, било пуно боље да су наставили радити, макар и на позитивној нули.

"Јер када затворе фирму, ти радници неповратно одлазе ван граница БиХ и они се више никада неће вратити. А они кад буду жељели реактивирати те погоне, неће имати квалитетну радну снагу", рекао је Шаторовић за "Независне новине".

(Независне)