Ердоган: Праведан свијет је могућ, али не са Америком :: Semberija INFO ::

 

Ердоган: Праведан свијет је могућ, али не са Америком


Foto: Tanjug / AP
- Предсједник Турске, Реџеп Тајип Ердоган, изјавио је данас да је праведан свијет могућ, али не са Америком, пренијела је турска агенција"Анадолија".

"Нажалост , примирје (у Гази) је одбијено у Савјету безбједности УН, само га је Америка одбацила. Сама. Да је ли то правда? Праведан свијет је могућ, али не са Америком", поручио је Ердоган на конференцији коју је његова Странка правде и развоја организовала поводом Свјетског дана људских права.

Ердоган је рекао да људи који највише пате од ксенофобичних, расистичких, дискриминаторских и фашистичких пракси су муслимани, који чине већину миграната. Додао је како су исламофобија и ксенофобија, "које попут отрова окружују западна друштва", међу главним претњама људским правима.

"Мјесто гдје се данас крши Повеља УН о људским правима је Газа и окупирана палестинска територија", рекао је Ердоган.

Осврнувши се на гласање у СБ УН о нацрту резолуције за прекид ватре у Гази, Ердоган је рекао како се још једном показало да је свијет већи од пет сталних чланица СБ УН.

"Од 7. октобра, Савјет безбједности УН, чија је мисија успостављање глобалног мира, претворио се у заштитника Израела. Израелска власт, која има неограничену подршку Запада, чини злочине и масакре у Гази који срамоте цијело човјечанство", истакао је Ердоган.

На гласању у Савјету безбједности, у петак, САД су ставиле вето на резолуцију о хитном прекиду ватре у Гази, за коју је гласало 13 чланица тог тела УН, док је Велика Британија била суздржана, преноси "b92".

(Независне)