Ускоро отварање ски-центра "Игришта" код Власенице :: Semberija INFO ::

 

Ускоро отварање ски-центра "Игришта" код Власенице


Foto: Turistička organizacija grada Zvornik
Изградња ски-центра "Игришта" код Власенице је при крају, јер је завршено 90 одсто радова на мјесту на којем би посао требало да добије око 2.000 људи.

Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра "Јахорина", казао је новинарима да би ски-центар "Игришта" требало ускоро да буде отворен, те да ће он бити окосница развоја за општину Власеница, регију и цијелу Републику Српску.

"Захваљујући подршци Владе Републике Српске, премијера Радована Вишковића и предсједника Милорада Додика, завршено је више од 90 одсто инфраструктурних радова, док ће 2.000 људи бити запослено захваљујући овој инвестицији", нагласио је Љевнаић.

Навео је да је поносан што су у кратком року успјели да изграде овај ски-центар.

"Радови су захтијевали довођење струје, па је изграђено више од пет нових трафостаница, као и двије стазе, нова шестосједна жичара, водоснабдијевање. Остало је још 10 радних дана да завршимо изградњу акумулације", изјавио је Љевнаић у сриједу.

Казао је да су топови припремљени, а објекти који су планирани да буду отворени ове сезоне су у завршној фази, попут ски-бифеа, изградње управне зграде, паркинга, система за вјештачко осњежавање, док су у функцији тјубинг и покретна трака за ски-полигон, дужине 620 метара.

"Отварамо ски-центар с циљем пружања додатних могућности за љубитеље зимских спортова, додајући још једно атрактивно одредиште на нашој листи. Велики број такмичења пребацићемо на Игришта, с циљем промоције ски-центра", навео је Љевнаић.

Мирослав Краљевић, начелник општине Власеница, рекао је за "Независне новине" да је ово највећи пројекат у историји ове локалне заједнице, који ће донијети многе бенефите.

"Очекујемо да до краја децембра сви радови буду завршени и да ски-центар буде пуштен у функцију. У наредних неколико година циљ је да ту буде запослено око 2.000 људи. Ово ће Власеницу подићи, тако да ће локална заједница вјероватно наредних година припадати групи развијених општина у Српској. Игришта су препозната као мјесто гдје је најчистији ваздух у Европи и очекујемо много туриста, како домаћих, тако и страних", нагласио је Краљевић.

Подсјећамо, овај ски-центар је изграђен за вријеме Олимпијских игара у Сарајеву 1984. године као помоћни ски-центар.

Надморска висина Малог Игришта је 1.331 метар, а а највиши врх Великог Игришта је 1.405 метара.

Прошле године је Влада Републике Српске донијела одлуку којом се овај центар додјељује Олимпијском центру "Јахорина" на 30 година без накнаде.

Иначе, нови ски-центар ће имати три стазе које ће бити освијетљене за ноћно скијање. Дужина ски-стаза је 4.750 метара, шестосјед је дужине 820 метара и има капацитет до 3.500 скијаша на час, двије покретне траке дужине по 150 метара, уз све зимске активности на скијалишту, а планирани су и љетни садржаји.

Како је раније речено, Влада Републике Српске је за овај пројекат издвојила око 56 милиона КМ

(Независне)