Агрометеоролошки "рендген" болести и штеточина у усјевима и насадима :: Semberija INFO ::

 

Агрометеоролошки "рендген" болести и штеточина у усјевима и насадима


Foto: Julijana Kuzmić/RHMZ
Временске прилике до половине маја повремено ће прекидати извођење пољопривредних радова у пољу.

Топло вријеме почетком и крајем прошле седмице одговарало је за интензивнију појаву неколико врста биљних ушију као и јабукиног смотавца. У току је лет, полагање јаја, а у појединим регионима је започело пиљење ларви јабукиног смотавца.

Код ратарских култура, у пониклим усјевима кукуруза и сунцокрета, региструје се присуство штеточина, као и сиве кукурузне пипе.

Развој биљних болести

Временски услови одговарали су и развоју биљних болести, наводи се у Агрометеоролошком билтену РХМЗРС. У засадима јабуке присутан је инфективни материјал патогених проузроковача чађаве пјегавости лишћа и краставости плодова јабуке, тако да са новим падавинама може доћи до остварења инфекције овим патогеном.

#Фузариоза, односно штурост класа.
Фото: Агробилтен РХМЗ РС
 
Код ратарских култура, у фази цвјетања јечма и у условима високе влажности постоји ризик од остварења инфекције класа проузроковачем фузариозе класа, односно штурости класа. Кукуруз, сунцокрет, соја, као и остале ратарске културе, ће сада имати нешто боље услове за клијање и ницање, док ће озима жита имати олакшан наставак вегетације.

Наиме, киша која је падала протеклих дана поправит ће залиху влаге у дубљим и површинским слојевима обрадивог земљишта и повољно ће утицати на почетне фазе развоја тек посијаних прољетних усјева.

Средњорочна прогноза

Према средњорочној прогнози ФХМЗ-а, првог дана маја, након јутарње ведрине доћи ће до развоја облачности, која ће условити локалне пљускове и грмљавину. У вечерњим сатима изгледна је киша у већем дијелу земље. Температуре зрака ће бити нешто ниже него претходних дана. И другог маја, неће бити посве стабилно. Извјесна је слаба киша или краћи локали пљусак. Више падавина очекује се у јужним подручјима. Нестабилне временске прилике прогнозирају се до понедјељка, 6.маја.

Минималне температуре зрака варират ће између 10°Ц и 16°Ц у Босни, на југу Херцеговине до 18°Ц. Највише дневне температуре у Босни између 18°Ц и 24°Ц, на југу земље до 27°Ц. У другом дијелу седмице максималне температуре кретат ће се од 15°Ц до 20°Ц.

У уторка, 7.маја, краткотрајна стабилизација временских прилика, јер већ од сриједе услови за кишу биће свакодневни. Уз мању облачност температуре зрака бит ће у благом порасту. Овакве временске прилике повремено прекидати извођење пољопривредних радова у пољу.

(АгроКлуб)