Палестински предсједник: Газа је уништена, САД сноси одговорност :: Semberija INFO ::

 

Палестински предсједник: Газа је уништена, САД сноси одговорност


Foto: Tanjug/AP
За окончање рата у Гази неопходна је међународна мировна конференција, али и да се разраде трајна политичка решења која би довела до успостављања палестинске државе, изјавио је данас палестински председник Махмуд Абас.

Уопштено, сукоб између Израела и Палестинаца достигао је алармантну фазу која захтјева  међународну конференцију и гаранције свјетских сила, рекао је Абас у интервјуу за Ројтерс.

Лидер Палестине поновио је свој дугогодишњи став да се залаже за преговоре, а не оружани отпор како би се окончала дуготрајна окупација.

"Ја сам за мирни отпор. Ја сам за преговоре засноване на међународној мировној конференцији и под међународним окриљем који би довели до рјешења, које ће гарантовати свјетске силе, како би се успоставила суверена палестинска држава у Појасу Газе, Западној обали и у источном Јерусалиму“, рекао је он.

Абас је рекао да би, на основу обавезујуćег међународног споразума, оживио ослабљене палестинске власти, спровео дуго очекиване реформе и одржао предсједничке и парламентарне изборе, суспендованих послије побједе Хамаса 2006. године, који је касније потиснуо Палестинску управу из Газе.

Посебно је истакао да се палестинска народна управа придржавала свих потписаних мировних договора које је потписала са Израелом од Споразума из Осла 1993. године и споразума, али да је Израел одбацио своје обеćање да ће окончати окупацију.

Абас је изјавио да би преузео ризик за одржавање избора, иако постоји могућност да Хамас побиједи као што је то био случај 2006. године.

"Ко год да победи нек победи, то ćе бити демократски избори", рекао је лидер Палестине, додајући да је планирао да изборе одржи у априлу 2021. године, али да му је изасланик Европске уније пре истека рока рекао да се Израел противио гласању у источном Јерусалиму, због чега  је био принуђен да их откаже.

Абас је инсистирао да неćе бити избора без источног Јерусалима, рекавши да је палестинска самоуправа одржала три круга избора у којима је источни Јерусалим учествовао прије него што је Израел увео забрану.

Абас није дао конкретну визију послијератног плана о којем је дискутовао са америчким званичницима под којим ćе палестинска национална самоуправа преузети контрола над појасом, у коме живи 2,3 милиона људи.

"Сједињене Државе нам говоре да подржавају решење о две државе, да Израелу није дозвољено да окупира Газу, да задржи безбједносну контролу Газе или експропријацију земљишта из Газе“, рекао је Абас говорећи о плану Израела да се успостави безбедносна зона у Гази после рата.

Иако је израелски премијер Бењамин Нетањаху раније изјавио да Израел неćе прихватити владавину Палестинске управе над Газом каква јесте, Абас каже да је то тијело, као институција, још увијек присутна у Гази, као да и даље плаćа мјесечне плате и трошкове процијењене на 140  милиона долара за запослене, пензионере и сиромашне породице.

"Газа данас није Газа коју познајете. Газа је уништена, њене болнице, школе, инфраструктура, њене зграде, путеви и џамије, су уништени. Ништа није остало. Када се вратимо биће нам потребни ресурси, Гази је потребна реконструкција", рекао је палестински лидер.

Одговорност за оно што се дешава у Гази, тврди, сносе САД.

"Сједињене Америчке Државе, које у потпуности подржавају Израел сносе одговорност за оно што се дешава у енклави. То је једина сила која је способна да Израелу нареди да заустави рат и испуни своје обавезе, али нажалост то не чини. Америка је саучесник Израела", рекао је Абас.

За два мјесеца ратовања, убијено је више од 17.000 људи, рањено 46.000 и принудно расељено око 1.9 милиона људи, од којих се више од половине склонило у областима у централној Гази или близу египатске границе, преноси Тањуг.

(Танјуг)