Излаз из система ПДВ-а на лични захтјев :: Semberija INFO ::

 

Излаз из система ПДВ-а на лични захтјев


Foto: Ilustracija
Обвезници са годишњим прометом испод 100.000 марака дужни су да Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ поднесу захтјев за одјаву регистрације из система ПДВ-а, јер тај поступак неће бити покретан аутоматски по службеној дужности.

Парламент БиХ крајем прошлог мјесеца усвојио је измјене Закона о порезу на додату вриједност, којим се праг опорезивања повећава са 50.000 на 100.000 КМ. Наведена измјена на снагу је ступила 2. децембра.

У УИО БиХ за “Глас” појашњавају да се поступак регистрације и уписа у Јединствени регистар обвезника индиректних пореза спроводи по прописима који важе у тренутку подношења захтјева за регистрацију, односно у тренутку покретања поступка регистрације по службеној дужности.

- То значи да ће се захтјеви свих правних и физичких лица која су остварила опорезив промет у износу већем од 50.000 КМ и поднијела захтјев за упис и регистровање у Јединствени регистар прије ступања на снагу измјена Закона о ПДВ-у рјешавати по прописима који су важили у тренутку покретања истог - истакао је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО Ратко Ковачевић.

Имајући у виду да је усвајање наведене измјене закона изазвало велико интересовање пословне заједнице у смислу њеног утицаја на поступак престанка регистрације обвезника ПДВ-а, Ковачевић указује да УИО неће по службеној дужности покретати поступак престанка регистрације за оне обвезнике који су у претходној календарској години остварили промет испод прага опорезивања.

- Међутим, приоритет у рјешавању по захтјевима обвезника за престанак регистрације имаће захтјеви који су поднесени из разлога што су обвезници у претходној календарској години остварили промет испод прага опорезивања, односно за обвезнике који буду у календарској 2023. години остварили промет испод 100.000 КМ - појаснио је Ковачевић.

Он је додао да се наведено не односи на обвезнике којима је одобрена добровољна регистрација по основу ПДВ-а и која сходно закону траје најмање 60 мјесеци, након чега наведени обвезници могу поднијети захтјев за престанак регистрације.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић каже за “Глас” да сваки нови закон код грађана у почетку примјене створи бројне нејасноће, што је случај и са овим прописима.  

- На крају смо календарске године, када се промет код многих приближава том фамозном износу од 50.000 КМ, нервозни су, не знају смију ли прекорачити тај праг. Оно што треба да знају је да преласком тих 50.000 КМ неће ући у систем ПДВ-а, али ће изгубити статус малог предузетника и погодности које иду уз то. Сада је неопходно да Република Српска усклади Закон о порезу на доходак са измјенама Закона о ПДВ-у - казао је Братић и додао да је реално да примјене у пуном обиму заживе од јануара 2024. године.

Иницијативу о измјени Закона о ПДВ-у покренули су привредници јер, када је усвајан Закон о порезу на додату вриједност, промет од 50.000 КМ као праг уласка у систем ПДВ-а био је одмјерен. У међувремену га је појела инфлација и постао је пренизак чак и за занатлије.

Регистрације

У УИО БиХ кажу да је у овој години број захтјева за регистрацију у систем ПДВ-а већи за око 30 одсто у односу на прошлу годину.

- Готово за исто толико је број захтјева за регистрацију у 2022. био већи у односу на 2021. годину. Значајним дијелом повећан је број захтјева који се односио и на предузетнике - рекли су у УИО.

(Глас Српске)