ШАРОВИЋ: ПОДСТИЦАЈИ ФИРМАМА ЗА ЈАЧАЊЕ И НОВА ЗАПОЉШАВАЊА :: Semberija INFO ::

 

ШАРОВИЋ: ПОДСТИЦАЈИ ФИРМАМА ЗА ЈАЧАЊЕ И НОВА ЗАПОЉШАВАЊА


Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija
Одлука о смањењу или суспензији царинских стопа на увозни репроматеријал и компоненте које се уграђују у финални производ за извозно оријентисане компаније је припремљена и Министарство вањске трговине и економских односа БиХ ће, након проведених јавних консултација, ове седмице упутити Савјету министара на коначно усвајање.

– Вјерујемо да ће приједлог одлуке бити прихваћен, јер је велики број компанија са нестрпљењем очекује – казао је предсједник СДС и министар вањске трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.
Како је саопштено из СДС, Шаровић је истакао да је одлука, која се у континуитету доноси већ седам година, до сада показала значајне резултате у јачању капацитета и производње у неколико стотина наших компанија. Само од прошле године, како наводи он, запослено је око 2.000 нових радника.

– Овим смо испунили свој основни циљ, да омогућимо повољније и конкурентније пословање привредних субјеката. Робе које су обухваћене овом одлуком су материјали и сировине-репроматеријал, јер их користе произвођачи у властитој производњи за израду готових производа у БиХ, а који се не могу набавити на домаћем тржишту, у количинама и квалитету потребном за производњу готових производа – напоменуо је Шаровић. Он додаје да је ова одлука довела до веће ангажованости, искориштености инсталираних капацитета и повећања производње у бројним компанијама које користе ове погодности, чиме је спријечено губљење радних мјеста и, по показатељима из многих предузећа, дошло је до новог запошљавања.

Шаровић је навео да ове погодности користе компаније из текстилног и обућарског сектора, металопрерађивачи, елекроиндустрија, прехрамбени и хемијски сектор.

– Ослобађање или смањење царинских дабжина обухвата готово 60 тарифних линија из побројаних сектора. Корисници ових подстицајних погодности запошљавају само у текстилном сектору  више од 30.000 радника, а током једне године, на примјер у 2018. године, али и по прелиминарним резултатима за првих девет мјесеци ове 2019. године, ангажовано  је више од 2.000 новоупослених радника различитих профила – истиче Шаровић. Он додаје да су улагања на проширење постојећих производних капацитета у 2018. години износила 50 милиона КМ.
По његовим ријечима, из ових али и других разлога ова мјера показала се изузетно корисном, јер се одражава и на повећан извоз, приходе и инвестиције, а уз то не долази до осипања буџета.

​(српскаинфо.цом)