САЈАМ КЊИГА У БЕОГРАДУ - ПРАЗНИК ПИСАНЕ РИЈЕЧИ :: Semberija INFO ::

 

САЈАМ КЊИГА У БЕОГРАДУ - ПРАЗНИК ПИСАНЕ РИЈЕЧИ


Сајам књига У Београду, једна од најпознатијих културних манифестација у југоисточној Европи, одржава се крајем октобра, обично у претпосљедњој седмици овог јесењег мјесеца. 

Ове године је имао 64. издање, а одржан је, традиционално, на Београдском сајму, под слоганом ,,Писмо = глава“,  у периоду од 20. до 27. октобра.  



Током осам дана посјетиоци су могли да сагледају актуелну домаћу издавачку продукцију и да обогате своје приватне библиотеке најновијим насловима, антикварним књигама и стриповима. 

Сајам књига представља мјесто на коме домаћи и страни писци и издавачи књига имају прилику да представе себе и своје књижевно дјело београдским књигољупцима, као и књигољупцима из цијеле Србије и региона који управо због сајма књига тих дана походе Београд . То и чине, и то у јако великом броју, из године у годину.

Од самог почетка замишљен је и као мјесто сусрета домаће са страном литературом, спајања књижевне културе истока и запада, страних издавача са домаћим, те, најважније,  читалачке публике са књижевницима чија дјела обожава, било да су у питању домаћи или страни аутори. 

Осим страних излагача и писаца, као и прилике да се упозна са њиховим радом, од 2002. године Међународни београдски сајам књига увео је ,,почасног госта“.

Почасни гост је земља чија се књижевност и издавачка продукција посебно презентују. Овако домаћа публика која је посебни љубитељ језика, књижевности и културе одређене земље има додатни разлог да дође на сајам, а она која то још није постала - да се упозна са њеном културом. 

На тај начин сајам књига у Београду успјешно остварује један од својих најважнијих циљева, а то је успостављање јаких и живих културних веза са другим земљама, а истовремено и остваривање значајног културолошког утицаја. 

Статус почасног госта на овогодишњем Сајму књига уживаo је Египат. Посјетиоци су преко низа планираних активности имали могућност да упознају тајне калиграфије, да слушају о египатским писцима и да учествују у креативним радионицама.

На првом издању Сајма књига у Београду посјетиоцима се  представило 60 домаћих и 26 страних издавача, да би временом постајао све познатији, већи и знаменитији. Тако се прошле године на Сајму књига представило 980 излагача од којих 480 домаћих, током Сајма одржано је 607 различитих програма, а било је акредитовано 1.300 новинара.  Заслужио је епитет ,,култног“, као и то што је називан ,,празником књиге“ и ,,светковином литературе“.

Семберија ИНФО/ М. Решидовић