Шмит: Босна и Херцеговина никад није била ближа интеграцији у ЕУ :: Semberija INFO ::

 

Шмит: Босна и Херцеговина никад није била ближа интеграцији у ЕУ


  Извор: БХРТ (Д.П.)

Босна и Херцеговина никад није била ближа интеграцији у Европску унију, али неки политичари одају утисак да нису на том путу. Много је проблема у Републици Српској због реторике о рецесији која "трује процесе и живот у РС", рекао је високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит на прес конференцији поводом дводневног састанка политичких директора Управног одбора Вијећа за проведбу мира одржаног 5. и 6. децембра 2023. у Сарајеву.

"Живјети заједно у БиХ је добар примјер за заједнички живот у Европи. Ко покуша да поткопа стабилност, или изнутра или с вана, ЕУ ће заштитити стабилност и сигурност", рекао је Шмит. 

Шмит је рекао да међународна заједница подржава људе у БиХ који, како каже, никад нису били ближе Европској унији.

"Као високи представник блиско сарађујем са представницима ЕУ земаља. Сада треба понудити сву могућу помоћ, то није завршено, тек почиње и тражиће сву посвеценост лидера. ЕУ није ресторански мени, сви заједно морамо кухати. Ово је вријеме изазова. Међународна заједница је забринута јер није постигнут знацајан напредак. Направљен је одређено напредак, али пут ка ЕУ води ка детаљнијој интеграцији", казао је Шмит.

Он је додао да се на дводневном састанку расправљало о перспективама за будућност Босне и Херцеговине, те да је закључено да нема алтернативе за ЕУ.

"Дејтонске институције ЕУФОР и ОХР са једне стране, а ЕУ интеграције ће донијети друге инструменте", нагласио је Шмит.

Шмит каже да се разговарало и о техничким аспектима изорног процеса. 

"Знамо да се приједлози Венецијанске комисије годинама налазе на столу. Апел на парламентарце и лидере да морају наставити имплементирати како би се локални избори одржали по тим стандардима", рекао је Шмит.

Шмит је изричито рекао да се Уставни суд БиХ не дира.

"Ако ико мисли да мозе стављати Уставни суд под своје, не може. Уставни суд је независна институција. Требају се делегирати кандидати за Уставни суд. Ово је веома важна институција. Ако мислите другачије, немате шта тражити у ЕУ. Морамо бранити Уставни суд и ми ћемо то и учинити", наглашава Шмит. 

Високи предсатвник сматра да БиХ треба, корак по корак, радити на испуњавању 14 услова, те да се до марта требају направити конкретни кораци.

Он се овом приликом завалио и команданту ЕУФОР-а Хелмуту Хабермајеру, као и генералном секретари НАТО-а Јансу Столтенбергу на опредјељености да се сачува територијални интегритет Босне и Херцеговине.