Одгођено рочиште у предмету против Додика и Лукића :: Semberija INFO ::

 

Одгођено рочиште у предмету против Додика и Лукића


  Извор: Глас Српске

​САРАЈЕВО - Рочиште у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића одгођено је данас пред Судом БиХ након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у надлежни суд у Бањалуци.

Одбрана је на ову одлуку најавила жалбу, а поступак ће бити настављен зависно од одлуке Апелационог вијећа, јавља Срна.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се пред Судом БиХ против њега води примарно политички процес који је изазван чињеницом да непостојећи странац у формалном смислу намеће одлуке и мијења законе, што је удар на БиХ и њен суверенитет.

Додик је навео да је оваква процес више доказ слабости система БиХ него неке његове или кривице вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића.

"У сваком случају што се тиче данашњег претреса није ни почела расправа зато што је мој тим одбране уложио захтјев да се премјести суђење одавде у Бањалуку. Суд је донио одлуку да не прихвата тај наш захтјев, али имамо рок од три дана да се жалимо. Зато није ни могло да се почне рочиште, јер би то значило да се прејудицира само жалбено поступање", изјавио је Додик новинарима испред Суда БиХ у Сарајеву.

Додик је захвалио свима који су данас дошли да га подрже као и цијелој Републици Српској.

Пред Судом БиХ за данас је било заказано рочиште у предмету против Додика и Лукића по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Додик и Лукић су 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.