ПЕНТАГОН: СНАЖНО ЋЕМО БРАНИТИ НАФТНА ПОЉА У СИРИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ПЕНТАГОН: СНАЖНО ЋЕМО БРАНИТИ НАФТНА ПОЉА У СИРИЈИ


Foto: Wikimedia / RAS Srbija
САД ће на сваки покушај одузимања нафтних поља од курдске милиције у Сирији, која има америчку подршку, одговорити снажном употребом силе, било да им је противник Исламска држава или снаге које уживају подршку Русије или Сирије, саопштио је у понедјељак Пентагон.

Како је пренио Ројтерс, амерички министар одбране Марк Еспер је став Пентагона потврдио и на конференцији за новинаре, истичући да ће америчке снаге остати позициониране у дијеловима који окружују нафтна поља, које је назвео “стратешким областима”.

Он је на питање новинара на конференцији за медије у Пентагону да ли ће америчке трупе одвратити и евентуалне покушаје сиријских или руских трупа да приступе нафтним пољима, одговорио потврдно.
 
– Кратак одговор је да, тренутно је тако – рекао је Еспер.
Он је напоменуо да већински курдске Сиријске демократске снаге (СДФ), које уживају подршку САД, зависе од прихода од нафте како би могле да дају новчану надокнаду својим борцима.

Еспер је још додао да међу тим борцима има и неких који су задужени да чувају затворе у којима су заточени припадници Исламске државе.

– Хоћемо да будемо сигурни да СДФ имају приступ ресурсима како би чували затворе, како би наоружавали своје војнике и како би нам пружили подршку у мисији против ИД – навео је Еспер.

​(тањуг)