ПРАЗНЕ ШКОЛЕ ШИРОМ ХРВАТСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРАЗНЕ ШКОЛЕ ШИРОМ ХРВАТСКЕ


У основним и средњим школама у Хрватској се штрајкује, јер Влада Хрватске није прихватила захтјеве синдиката просвјете за повећање коефицијента плата од шест одсто.
 
Влада је синдикатима понудила повећање додатка на плату за два одсто од првог октобра и два одсто од првог јуна идуће године, утврдивши да коефицијент сложености послова није  предмет преговора.
 
Синдикати су приједлог одбацили и позвали родитеље ученика на разумијевање и подршку, истакавши да учитељи не могу да буду најпотплаћенија карика у јавним службама.
 
Најавили су да ће штрајк трајати до испуњења захтјева, а у њему учествују све образовне институције у Хрватској.
 
Премијер Андреј Пленковић је у уводном говору на сједници Владе рекао да није постојао ниједан рационалан разлог за штрајк и да му није јасно зашто су синдикати одбили приједлог Владе.
-То није жеља за компромисом, него за опструкцијом, надам се да ће разум превладати, рекао је Пленковић.
 
Штрајк просветара уздрмао је и владајућу коалицију, јер Хрватска народна странка из које долази министарка образовања Блаженка Дивјак подржава захтјеве просветних радника. Они су најавили да ће напустити коалицију уколико Влада не испуни захтјеве синдиката.
 
У Хрватској се први пут одржава такозвани циркуларни штрајк, што значи да су првог дана штрајка штрајковале све школе, а онда се штрајк одвија у појединим школама у појединим жупанијама, а синдикат свакодневно обавјештава јавност о распореду блокаде. 
 
Подршку просветарима пружила је и предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.
 
- Без обзира на све друго, морамо се измакнути из процеса који је сада закочен и у први план ставити учитеље, ученике и родитеље, који не могу ову ситуацију износити на овај начин, поручила је предсједница Хрватске наглашавајући да дијалог нема алтернативу.
 
Семберија ИНФО/ М. Решидовић