Путин замолио вјештачку интелигенцију да измисли новогодишњу бајку :: Semberija INFO ::

 

Путин замолио вјештачку интелигенцију да измисли новогодишњу бајку


Фото - Твитер
Извор: Глас Српске

​Предсједник Русије Владимир Путин учествовао је на конференцији о вјештачкој интелигенцији и машинском учењу „Путовање вјештачком интелигенцијом 2023”.

На штанду компаније СБЕР Путину је представљено како нове услуге могу помоћи менаџерима да организују своје радно вријеме и како да најбоље пронађу замјену. Затим се Владимир Владимирович „упутио у чари могућности“ генеративних неуронских мрежа и ChatGPT-а.

Путин је замолио систем да смисли новогодишњу бајку. Добио је сљедећи резултат:

„Два пријатеља, Деда Мраз и Снежана, живели су у колиби на ивици шуме, и сада су се, као и сваке године, спремали за новогодишње празнике. Једног дана, када су скоро завршили са припремама за Нову годину, догодила се несрећа – колиба се запалила“, почиње бајка.

„Деда Мраз и Снежана нису могли да угасе ватру, али им је на време помогао чаробњак који се нашао у пролазу…"

Иако заплет није баш оригиналан, треба напоменути да је захтјев био „општег карактера“.

Путин је у оквиру Конфернције одржао говор на пленарној седници, који је почео је изјавом да се неуронске мреже све више користе у економији.

„Компанија Гаспром њефт је, користећи технологије вештачке интелигенције, успела да значајно смањи трошкове развоја бушотине, реши сложене проблеме безбедносне логистике на Северном морском путу и низ других задатака“, навео је Путин.

Предсједнику Русије касније су припредили и демонстрацију могућности неуронских мрежа.