Нове измјене закона о саобраћају: За продужење регистрације неће се ићи у ЦИПС :: Semberija INFO ::

 

Нове измјене закона о саобраћају: За продужење регистрације неће се ићи у ЦИПС


Извор: ИнфоБијељина / Глас Српске

САРАЈЕВО - БиХ добија нове измјене закона о саобраћају које предвиђају да се за продужење регистрације више неће морати ићи на локације које су познате као ЦИПС.

Тај посао ће се моћи завршавати у станицама техничких прегледа, сазнаје ИнфоБијељина.

У Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини, који је сада на снази, пише да "Регистрацију моторних и прикључних возила, те издавање регистарских таблица обављају органи надлежни за унутрашње послове".

У преднацрту закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини, чије је усвајање у плану, наводи се да "Прву регистрацију моторних и прикључних возила те издавање регистарских таблица и потврде о регистрацији и власништву врше органи надлежни за унутрашње послове".

– Продужење важења регистрације моторних и прикључних возила, продужење важења потврде о регистрацији и власништву возила и издавање обављају станице за технички преглед возила. За потврђивање потврде о регистрацији и власништву возила, станица за технички преглед мора имати, и само у ту сврху употребљавати, печат према прописима о жиговима – стоји у преднацрту који надлежни планирају усвојити.

План је да административне послове у вези с техничким прегледима и послове регистрације возила у станицама за техничке прегледе возила обављају лица са најмање ИВ степеном стручне спреме, која су за то оспособљена и посједују лиценцу органа надлежног за унутрашње послове.

– Станице за технички преглед су административно повезане са базама података органа надлежног за унутрашње послове и имају увид у неплаћене казне за прометне прекршаје који се свакодневно ажурирају – наведено је у преднацрту.

Возила која су регистрована у Босни и Херцеговини имаће право на технички преглед и продужење регистрације до 30 дана прије истека важења постојеће регистрације.

Планирано је да организовање послова продужења регистрације возила у станицама за техничке прегледе возила и као јавне овласти, обављају станице техничких прегледа које, на основу јавног позива, овласти орган надлежан за унутрашње послове.

Власник возила или лице које власник возила овласти моћи ће поднијети захтјев за продужење регистрације возила на станици техничког прегледа у Босни и Херцеговини која има овлаштење за обављање послова продужења регистрације.

Станица за технички преглед возила за обављање послова продужења регистрације мораће испуњавати одређене услове (мораће имати росторне и материјално-техничке услове који осигуравају обављање послова на територији БиХ, имати најмање једног административног радника, организацију рада и систем који гарантује трајно и квалитетно обављање послова, одговарајућу информатичку и техничку подршку за обављање повјерених послова).

Станицама техничких прегледа неће се издавати, односно укидаће се лиценца за обављање ових послова уколико су поступиле супротно својим овлаштењима и закону.