Рибњаци “Саничани” и “Прњавор” продајом рибе крпе плате и трошкове :: Semberija INFO ::

 

Рибњаци “Саничани” и “Прњавор” продајом рибе крпе плате и трошкове


Два велика домаћа рибњака, приједорски и прњаворски изловом и продајом рибе и ове јесени покушаће да закрпе текуће трошкове и измире плате неколико запослених који одржавају и чувају имовину ових, некада перспективних, а данас предузећа у стечају.
 
Предузеће рибарство “Саничани” у стечају средином седмице је расписало јавни позив за продају 15 тона рибе коју планирају да наплате 112.000 марака. Заинтересованим купцима нуде осам тона шарана по цијени од 8,50 КМ за килограм, пет тона толстолобика који кошта шест марака те двије тоне амура по цијени од седам марака за килограм.
 
У огласу је наведено да се понуда мора односити на цјелокупну количину и за све врсте рибе, а рок за достављање понуда истиче 15. новембра. Заинтересовани за учешће на јавном позиву дужни су да уплате депозит у висини од десет одсто цјелокупне вриједности робе, односно 11.200 марака а предност за куповину имаће они који понуде већу цијену од исказане.
 
Стечајни управник у приједорском рибњаку Мирко Марчета каже за “Глас” да је ријеч о редовном годишњем излову пред велики божићни пост и Светог Николу, када на тржишту постоји повећана потражња за рибом.
 
- Нисмо у могућности да процијенимо количину излова рибе, тако да наведе количине могу варирати. Риба се самостално мријести, дешава се и прелазак из базена у базене, тако да не знамо прецизно колико је има и колико ће је остати након излова - рекао је Марчета.
 
Он се нада да ће лицитација бити успјешна, односно да ће бити заинтересованих купаца.
 
- Обично се пријаве један до два купца који купе све што изловимо. Средствима од продаје сервисираћемо стечајне трошкове, обавити поправке које су неопходне, платити раднике који раде на чувању и одржавању. Имамо и трошкове кошења, одржавања насипа. Новцем који зарадимо од излова практично одржавамо рибњак и производњу колико толико у животу. Не дозвољавамо да то зарасте и пропадне - рекао је Марчета.
 
И стечајни управник прњаворског “Рибњака” Радомир Предојевић истиче да ће у излов кренути наредних дана, али да не могу очекивати велику зараду, јер су количине рибе у води занемариве.
 
- Сада ћемо практично изловити оно што је остало од лани. Нисмо имали средстава за прољећно порибљавање па су количине којима располажемо минорне. Вјерујем да ће новац од продаје бити довољан да покријемо текуће трошкове попут воде и струје те плате радницима. Приоритет је да годину завршимо са позитивном нулом, јер смо након лањског излова и продаје измирили све дотадашње дугове - рекао је Предојевић, који се нада да би до краја идуће године стечај у овом предузећу могао бити закључен.
 
Продаја
 
Мирко Марчета истиче да постоји могућност продаје рибњака “Саничани” као правног лица те да је процијењена вриједност 4,9 милиона КМ.
 
- Скупштина повјерилаца требало је да засједа у септембру и донијели бисмо одлуку о продаји, али није. Очекујем да сједница буде током овог или наредног мјесеца. Било је говора да би Влада РС могла купити рибњак - казао је Марчета.

(Глас Српске)