БиХ има најмањи проценат стамбених кредита у регији :: Semberija INFO ::

 

БиХ има најмањи проценат стамбених кредита у регији


- Банке у Босни и Херцеговини у наредном периоду не би требало да подижу каматне стопе, показују тренутне процјене.

Подсјећамо, Европска централна банка (ЕЦБ) је након 10 узастопних повећања каматних стопа одлучила да кључну каматну стопу у еврозони остави непромијењеном на 4,5%.

"На основу своје тренутне процјене, Управно вијеће сматра да су кључне каматне стопе ЕЦБ-а на нивоима који ће, ако се одржавају довољно дуго, дати значајан допринос овом циљу", саопштила је ЕЦБ.

Берислав Кутле, директор Удружења банака Босне и Херцеговине, истакао је за "Независне новине" да је реално да је промјена каматних стопа у БиХ ствар политике банака, односно понуде и потражње за кредитима.

"Уколико се повећа потражња за кредитима, онда постоји могућност повећања каматних стопа, али у БиХ нема велике потражње за кредитима, поготово у привреди. Оно што расте јесу кредити за становништво, и то нажалост потрошачки кредити јер је то показатељ стандарда људи. То значи да људи у Босни и Херцеговини имају мала примања, па не могу дизати инвестицијске, односно стамбене кредите", казао је Кутле.

Како је рекао, због тих малих примања тим кредитима побољшавају буџет, али је то ипак нереално, јер се узме кредит на 10 година који се потроши, а онда треба то 10 година враћати. У привреди је мало повећање кредита, али је велика конкуренција банака и то је један од разлога зашто нема повећања каматних стопа јер ово повећање каматних стопа што је повећала ЕЦБ јесте само зато што су банке имале правну могућност да их повећају, не зато што су имале већи трошак. Да су банке као што раде у ЕЦБ повећале каматну стопу и на депозите, онда би морале повећати каматну стопу и на кредите, али пошто нису, већ само поједине, онда нема реалног разлога за повећање каматних стопа и на кредите", објашњава Кутле.

Додаје да смањење каматних стопа на стамбене кредите ништа не би значило јер смањење каматних стопа опет не би повећало потражњу.

"Каматна стопа у БиХ је данас најмање 30 одсто мања од ЕУ, што није добро. Са овим малим каматним стопама ми индиректно утичемо на повећање инфлације у БиХ, а не на смањење инфлације. Ипак, то је тржишна политика банака, и ако оне могу зарадити и у овим условима, онда ће тако и радити. Не може се повећати потражња за стамбеним кредитима смањењем каматних стопа. Грађани данас без 30 година кредита, и то ако оба брачна партнера раде, не могу купити никакав стамбени простор према примањима каква су у БиХ. Дугорочно, ми ћемо имати и већ имамо најмањи постотак стамбених кредита у регији од укупних кредита становништва", нагласио је Кутле.

Економиста Игор Гавран каже да каматне стопе у БиХ нису пратила ни претходна повећања референтне стопе ЕЦБ-а једнако као банке у еврозони и ЕУ.

"Раст камата код нас је био далеко блажи, а ова најновија одлука поготово не даје никакав основ за повећање стопа ни у еврозони, а камоли било гдје друго, укључујући и БиХ. Не надам се још увијек ни смањењу камата јер сасвим је реално могуће да ЕЦБ ипак поново повећа своју стопу у будућности. Оно што би се, међутим, требало догађати у БиХ јесте раст камата на штедњу, јер оне су углавном симболичне, док банке остварују енорман профит и очито и те како имају простора за раст камата на штедњу без раста камата на кредите", нагласио је Гавран.

(Независне)