Србија пуна Руса, највише их у Београду и Новом Саду :: Semberija INFO ::

 

Србија пуна Руса, највише их у Београду и Новом Саду


FOTO: Pixabay
БЕОГРАД, НОВИ САД - Наш град је, дословно, пун руских држављана. У мојој згради живи неколико њихових породица, углавном млађих. Најчешће је реч о мужу, жени и деци.

То је за "Независне новине" испричала једна Новосађанка, а слична је ситуација и у осталим већим градовима, поготово у Београду, и све то је почело од фебруара прошле године, када је почео руско-украјински сукоб.

Мада су до нас дошле тврдње да их у Србији тренутно, наводно, има око 350.000, нисмо успјели добити званичну потврду да ли је то тачно или не.

Штавише, питања смо још прошле седмице послали Министарству спољних послова Србије, одакле нам је потом речено да је ту надлежно Министарство унутрашњих послова Србије, а из МУП-а, који смо и звали и слали им маилове, нису одговорили на наша питања.

Одговорили су нам из тамошњег Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, одакле наводе да је од 24. фебруара прошле до 30. септембра ове године евидентирано 591.038 улазака и 551.225 излазака држављана Русије, као и 472.808 боравака.

Међутим, како истичу, та статистика није илустративна, нити релевантна јер многи улазе и излазе како би продужили боравак у Србији на мјесечном нивоу, док су други у транзиту, па имају много лица која на готово мјесечном нивоу излазе и враћају се у Србију.

Ипак, послали су нам и краткорочну статистику која се односи на септембар ове године, а у којој је, такође, видљив огроман број улазака Руса у Србију.

"Од 1. до 30. септембра било је 42.937 улазака, 41.227 излазака и 31.847 евидентираних боравака држављана Русије. Ова статистика је релевантнија у погледу процјене броја људи који бораве у Србији. Међутим, поред људи који улазе и излазе, имамо оне који су ријешили свој боравак на други начин, те су у Србији по основу запослења, непокретности, брачних или других разлога", казали су за "Независне новине" из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Из овог центра додају да Руси најчешће бораве у приватном смјештају, те да готово нико не тражи азил.

"Највише је Руса у Београду и Новом Саду, али их има и у другим мјестима - од Суботице до Ниша и Топлице", истичу из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Да је Нови Сад један од градова који су пуни Руса, свједочи и Новосађанка с почетка наше приче, а која додаје да су им се доселили и бројни Украјинци.

"Највише је младих Руса, рецимо - брачни пар од 35 или више година, са децом. У мојој згради има неколико породица, жене су углавном у стану, чувају децу, а мужеви раде и углавном су запослени у ИТ сектору. И на улици чујете како се прича руски, куда год кренете", каже саговорница "Независних новина".

Она је примијетила још један занимљив тренд који се, како истиче, дешава у посљедње вријеме.

"Они који издају стан на дан испрва су причали да су им Руси били најчешће муштерије, али то више није случај. Сада Руси узимају станове на дуже време, па чак и купују, како станове, тако и куће. То се, наравно, одразило и на цену кирија, а тешко је и наћи слободан стан", прича ова Новосађанка.

Исто свједочи и једна Београђанка, која каже да се, недалеко од њене куће, доселио Рус, који је, вјерује, купио кућу. На улицама Београда, додаје она, свакодневно можете чути руски језик.
 
(Независне)