Колико радника у Српској прима плату мању од просјечне :: Semberija INFO ::

 

Колико радника у Српској прима плату мању од просјечне


Извор: Глас Српске

БАЊАЛУКА - Више од 170.000 радника у Републици Српској прима плату мању од просјечне, а од то­г броја њих 7.978 пријављено је на најнижу плату од 700 марака.

Према подацима Пореске управе РС, на плату у распону од најниже, односно од 701 марке до просјечне плате у Српској, која према посљедњим подацима износи 1.277 марака, у јулу је било пријављено 163.155 лица.

- На плату већу од просјечне у истом мјесецу била су пријављена 111.233 радника - казали су “Гласу Српске” у Пореској управи.

Економисти наводе да је изненађујуће мали број радника у Српској пријављен на минималну плату.

- Тај податак од скоро 8.000 радника је безначајан. С друге стране, он се вјероватно односи само на оне раднике који примају тачан износ плате од 700 марака, док они који имају три марке више од тога аутоматски се рачунају да нису на минималцу - казао је “Гласу” економиста Марко Ђого.

Наводи да је позитивно изненађен да је 171.133 радника који имају мању плату од просјечне наспрам оних 111.233.

- Постоји та медијана, која је помакнута ка нижим платама, али не превише. Све то говори и да нема пуно оних који примају драстично већи износ од просјечне плате. Дакле, они имају неких пар стотина марака више од тог просјека - казао је Ђого.

Нагласио је да су плате у Српској прилично изједначене те да је то резултат раста најниже плате у Српској у протеклих неколико година, а која је, како наводи, почела да се приближава просјечној плати.

- Двије просјечне плате раније нису биле довољне за синдикалну потрошачку корпу, а људи ипак приуште то себи. То значи и да ми имамо значајан дио сиве економије који ствара неку додатну вриједност, као што су мала пољопривредна газдинстава или неке друге нерегистроване дјелатности - поручио је Ђого.

Нагласио је да тренутно двије просјечне плате покривају потрошачку корпу која, према посљедњој рачуници, износи 2.500 марака за четворочлану породицу.

- Дакле, ако двоје из породице примају просјечну плату, могу онда приуштити синдикалну потрошачку корпу. То је, ма колико чудно звучи, позитивна вијест. Посљедица свега је што су плате у посљедње двије године расле више од инфлације. Ма колико год се људи с тим не слагали, то је тако. Не мислим да се код нас бајно живи, али позитивних помака има - закључио је Ђого.

Сличног става је и економиста Зоран Поповић који наводи да подаци да више од 170.000 радника у Српској прима плату мању од просјечне показују да велики број запослених ради у нискоакумулативним гранама.

- Поред тога, и синдикат размишља на погрешан начин. Они не притискају власт да смањи оптерећење на плату како би оне биле веће, већ само форсирају повећање минималне плате. То није могуће у секторима у којима раде наше фирме. Ситуација је компликована и то хитно треба да се промијени - казао је “Гласу” Павловић.

Грађевина најлошије котира

Према подацима Завода за статистику РС, просјечна септембарска плата у Републици износила је 1.277 марака. Најмања нето плата истог мјесеца евидентирана је у грађевинарству, односно 971 КМ, док су, с друге стране, највеће у финансијским дјелатностима, а просјечна септембарска је била 1.730 марака.