Шмит извјештај о БиХ посветио оптужбама на рачун Додика и Српске :: Semberija INFO ::

 

Шмит извјештај о БиХ посветио оптужбама на рачун Додика и Српске



Извор: Танјуг / Глас Српске

​САРАЈЕВО - Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат као високи представник, требало би сутра да у Савјету безбједности УН поднесе пети Извештај о стању у БиХ, у којем се углавном осврће на Републику Српску и њеног предсједника Миилорада Додика.

Како пише Н1, Шмит тврди да је од доласка у БиХ свједочио, како наводи, “до сада невиђеном нивоу напада” на Дејтонски споразум и на његов мандат. Ти напади су, каже Шмит, углавном долазили од Додика.

Шмитов извјештај се односи на период од 16. априла до 15. октобра ове године, наводи да су овакви напади, међуетничке тензије и пораст насиља над повратницима додатно ометали напредак на Агенди 5+2.

-Владајућа коалиција у Републици Српској (РС), предвођена СНСД-ом, наставила је да води опасну политику једностраног наметања погрешне интерпретације Општег оквирног споразума за мир и уставног оквира Босне и Херцеговине (БиХ) око хипотетичког концепта „изворног Дејтона“ - наводи Шмит у извјештају, који преноси сарајевска Н1 тв, наводећи да је до документа дошла посредством дипломатских извора.

Шмит наводи и да овакве погрешне интерпретације у којима се, каже, Република Српска представља као ентитет (или држава) српског народа који треба да има право на самоопредјељење служе за “легитимизацију усвајања политике и правних аката који доводе у питање или крше основне аспекте Општег оквирног споразума за мир, посебно како би се оправдало њихово одбацивање овлашћења Уставног суда, као и блокирање доношења одлука и деловања кључних државних органа”.

Он констатује да на крају такве политике служе, како наводи, “прокламованом циљу директног промовисања концепта „мирног раздвајања“ три конститутивна народа или распада БиХ”.

-Током овог извјештајног периода, Милорад Додик, предсједник Републике Српске, намјерно је изазвао, а затим и погоршао двије велике политичке кризе у БиХ како би поткопао Дејтонски споразум, укључујући уставни и правни поредак и институционални оквир државе, и како би делегитимовао мој мандат - пожалио се Шмит.

Додао је да су представници странака у власти потписали изјаву о предузимању корака “за стварање предуслова за будућу сецесију” и да су, између осталих услова, „настојали да обавежу представнике из Републике Српске у институцијама БиХ да обуставе доношење одлука на нивоу БиХ док Влада српске и надлежни одбори Народне скупштине Републике Српске (НСРС) не дају сагласност“. Улазећи у детаље, Шмит наводи да је Додик такође тражио смјену међународних судија из Уставног суда БиХ, што га је, како каже, навело да почетком јула донесе одлуку којом су поништени сви кораци у законодавном поступку у вези са овим законима, те да истог дана уведе измјене и допуне Кривичног закона БиХ како би се прошириле кривичне дефиниције “дјела против уставног поретка” и непримјењивања одлука Уставног суда БиХ и како би додао нови прекршај у вези са неспровођењем одлука високог представника”. Наводи да је у августу Тужилаштво БиХ покренуло поступак против Додика и директора Службеног гласника РС Милоша Лукића због почињења кривичног дјела у вези са неизвршавањем одлука високог представника, те да је Суд БиХ потврдио оптужницу.

Шмит затим у извјештају пише о ситуацији с почетка септембра, што описује као „још једну кризу, када је Додик изјавио да ће га ухапсити и протјерати ако уђе на територију Српске“.

Шмит тумачи да “тиме ентитет РС наставља свој образац опструкције институције одговорне за цивилну имплементацију Дејтонског споразума.

Објашњава да је „Влада Српске прво престала дијелити информације са ОХР-ом, те да је онда ОХР-у одбијен улазак на сједнице НСРС“. Такође наводи да полицијска пратња унутар Српске више није обезбијеђена, те да, како наводи, сада власти Српске одбијају да обављају и имплементирају његове одлуке.

Шмит је дио извјештаја посветио имовини, оспоравајући наводе Српске, да БиХ нема имовину и да она припада ентитима.