Да ли ће нови њемачки закон подстакнути егзодус становништва из БиХ :: Semberija INFO ::

 

Да ли ће нови њемачки закон подстакнути егзодус становништва из БиХ


Нови закон о имиграцији, чије је спровођење планирано у три фазе како би Њемачка ријешила проблем недостатка радне снаге, а прва обухвата пријем квалификованих радника ван ЕУ, могао би већ од новембра или децембра ове године довести до новог егзодуса радно способног становништва из БиХ у ову земљу.

Упозоравају све више на ово поједини аналитичари и економски стручњаци наводећи како је Њемачка усвојила закон којим се омогућава лакши долазак, али и боравак те пресељење у ову земљу. Како кажу, Њемачка на овај начин планира да доста либералнијим имиграционим законодавством привуче и запосли чак око 60.000 радника годишње, а који тренутно живе ван Европске уније.

Економиста Милош Грујић каже да ови њемачки потези могу сигурно усложнити ионако тешку тренутну ситуацију на домаћем тржишту рада, јер би могли додатно мотивисати знатан број људи са ових простора да оду “трбухом за крухом” у Њемачку, која је већ деценијама једна од најпопуларнијих радних дестинација, поред Хрватске, Словеније и Аустрије.

- Ипак, у овом тренутку тешко је и рано правити било какве пројекције кретања радне снаге пошто постоји још низ недоумица, којим кадровима и радницима би улазак у ову земљу био олакшан и на који начин. Још је тога доста у магли. Можда ће ово највише погодовати онима који су до сада радили на црно да “озваниче” свој неки будући боравак тамо - наводи Грујић.

Директор агенције за запошљавање “Спектар” из Бањалуке Мирослав Вукајловић каже да је он скептичан да ова њемачка реформа може покренути неки нови и већи егзодус радне снаге са ових наших простора, јер је неопходно донијети велики број попратних законских аката.

- Много тога је још недоречено. Поред тога, сматрам и да је ова одлука, да се крене са овом реформом, добрим дијелом и политички мотивисана, не само економски. Актуелне власти налазе се у великим проблемима, а избори су током наредне године. Мислим да је ово био и један од начина да се популистички додворе једном значајном броју гласача који су поријеклом из држава које не припадају ЕУ - наводи Вукајловић. 

Ако би којим случајем закон и заживио, Вукајловић каже да ни то не би требало да подстакне неки нови и већи егзодус радно способног становништва из БиХ, и то из много разлога. Један од њих, можда и најзначајнији, сматра Вукајловић, су све већи мјесечни трошкови живота у Њемачкој.

- Због тога сам мишљења како Њемачка постаје све мање интересантна нашим људима, а поготово јер и цијена рада није више на нивоу на ком је некада била - каже Вукајловић.

Додаје да људи који похвално говоре о одласку у Њемачку, када говоре о висини примања у овој земљи, помињу бруто плате, не нето, које су далеко мање. Када људи види колике су оне, како каже Вукајловић, и упореде их са трошковима живота, виде да није све тако сјајно и бајно.

- Мислим да ће ове нове законске олакшице прије свега привући радно способно становништво из Африке и Азије које има нижи стандард он нашег. Људи са ових простора, који су намјеравали отићи у Њемачку, мислим да су то већ урадили - каже Вукајловић.

Њемачка влада дала је зелено свјетло на овај закон још у јулу ове године, а планирана су три корака - први који ступа на снагу у новембру 2023, други у марту и трећи у јуну 2024.

Посебан фокус стављен је на раднике са стручном, неакадемском обуком, али ће и постојећа правила за квалификоване стручњаке са универзитетским дипломама бити ублажена.

Уведена је такозвана “картица могућности” - систем заснован на бодовању који радницима са потребним вјештинама омогућава да лакше дођу у Њемачку. Он ће узети у обзир квалификације, професионално искуство, године, познавање њемачког језика и “везе са Њемачком”.

Поменута картица требало би да омогући људима да дођу и траже посао или приправнички стаж док су у земљи, а при томе неће бити више обавезни да се пријављују из иностранства. Убудуће ће им се признавати и професионалне квалификације стечене у земљи из које долазе.

Још једна од новина је да ће и онима са дипломама или стручним сертификатима који траже посао бити дозвољено да остану у земљи годину дана. Правила ће такође бити олакшана свима онима који имају понуду за посао и признату диплому. Биће снижени и прагови плата, радницима ће бити лакше да доведу породице у Њемачку, лакше ће и добити дозволу за стални боравак.

Домаће тржиште
Директор агенције за запошљавање “Спектар” из Бањалуке Мирослав Вукајловић каже да се све што се дешава у свијету директно или индиректно преноси и на домаће тржиште.

- Послодавци се све чешће суочавају с проблемом да не могу наћи адекватну радну снагу на један нормалан, стандардан начин. Тренутно је најугроженији сектор грађевинарства. Велики проблем је и код сезонских послова, али и код прерађивачке индустрије. Тај негативни тренд присутан је и код металске индустрије, али и када су у питању одређени занати. Велика је потражња и за радницима у разним кол центрима, али и када су у питању достављачке услуге. Интересантно, у исто вријеме имамо један до сада незабиљежен тренд, да се смањује потражња за ИТ стручњацима - каже Вукајловић. 

Шта се највише тражи
квалификоване занатлије, електроинжењери, ИТ стручњаци, његоватељи, медицинске сестре и угоститељи. Многа малопродајна предузећа, грађевинске компаније и велетрговци такође су пријавили недостатак радника. Остала тражена занимања наведена на веб страници владе укључују и љекаре и научнике.
 
(Глас Српске)