Европа и свијет у страху од терористичких напада :: Semberija INFO ::

 

Европа и свијет у страху од терористичких напада


Фото - Танјуг

Извор: Независне новине

ПАРИЗ, ЛОНДОН - У седмицама након што је Хамас у Израелу 7. октобра извршио изненадни смртоносни напад послије којег је почео рат Хамаса и Израела, забиљежен је забрињавајући пораст терористичких активности у Европи.

Шефови западних обавјештајних служби упозоравају да би исламистички екстремисти, џихадисти и антисемити, могли тражити нове начине за нападе на циљеве на Западу.

Британска обавјештајна агенција МИ5, задужена за унутрашњу безбједност, сматра да је пријетња од тероризма у овом тренутку значајна, што значи да је терористички напад вјероватан, односно да би могао услиједити, пренио је "Јутарњи".

Групе повезане са Ал Каидом, Исламском државом и талибанима, стациониране широм Европе, Африке, Азије и Блиског истока, вјероватно ће покушати да демонстрирају своје капацитете како би у јакој конкуренцији скренуле пажњу на себе, пренијеле су "Вијести". 

Обавјештајни шефови партнерских држава такозваних Пет очију - Аустралије, Канаде, Новог Зеланда, Уједињеног Краљевства и Сједињених Држава, састали су се на конференцији у Калифорнији коју је организовао ФБИ и издали су заједничко упозорење да је порасла пријетња од напада због кризе на Блиском истоку.

У Европи и у другим дјеловима свијета појачана је безбједност након низа инцидената повезаних са исламским екстремизмом.

"Биљежимо раст пријављених пријетњи, али опрезност је тренутно повећана због промјенљивог и нестабилног окружења на Блиском истоку и начина на који се то може одразити на Сједињене Државе. Не заваравајте се, ово су опасна времена", казао је Кристофер Реј, шеф ФБИ-ја. 

Упозорење шефова обавјештајних служби издато је у тренутку када је у Европи и у другим дијеловима свијета појачана безбједност након низа инцидената повезаних са исламским екстремизмом. 

Исламска држава преузела је одговорност након што је у Бриселу нападач, којег је касније усмртила полиција, наводно бијесан због спаљивања Курана, убио двојицу шведских фудбалских навијача. 

Италијанске власти ухапсиле су два мушкараца оптужена за регрутовање људи за Исламску државу. Нападачи са наводним везама са том организацијом напали су и убили двоје туриста и њиховог водича током сафарија у Уганди.

Француска је распоредила војску и подигла ниво приправности због терористичке пријетње након што је убио једног наставника ножем, а три особе ранио Чечен за којег се вјерује да је радикални исламиста.  У Берлину су бачени Молотовљеви коктели на једну синагогу. 

Амерички Стејт департмент издао је упозорење за све своје држављане који путују у иностранство.