Фон дер Лајен у Приштини: Kосово да оснује Заједницу општина са српском већином, а Србија да ''де факто'' призна Kосово :: Semberija INFO ::

 

Фон дер Лајен у Приштини: Kосово да оснује Заједницу општина са српском већином, а Србија да ''де факто'' призна Kосово


Фото - АА

Извор: Агенција Анадолија (Б.Е.Г) / БХРТ

Предсједница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен изјавила је након састанка са предсједницом Kосова Вјосом Османи да Kосово треба да прихвати нацрт Заједнице општина са српском већином, док Србија треба да прихвати ”де факто” признање Kосова.

Фон дер Лајен је на заједничкој конференцији за новинаре са Османи, казала да је изразила саучешће због убијеног косовског полицајца у Бањској, 24.септембра, те је нагласила да су такви напади потпуно неприхатљиви и да починиоци морају бити изведени пред правду.

Предсједница ЕK је поручила да је Kосово постигло стабилан напредак, посебно на оснажењу демократије путем реформи, али да има још много посла. Истакла је да је интеграције у ЕУ потребна нормализација односа између Kосова и Србије, те да Kосово треба да оснује Заједницу општина са српском већином.

„Све те ствари, кораци напријед и успјеси могу се десити само ако Kосово и Србија нормализују своје односе. Постоје одређене области у којима треба да се ангажују обје стране, да сарађују и позивамо Kосово да покрене процедуру за прихватање Заједнице општина са српском већином, док Србија треба да прихвати 'де факто' признање Kосова“, нагласила је Фон дер Лајен.

Говорећи о плану Европске комисије казала је да се економије земаља Западног Балкана морају приближити европској економији, подсјетивши да већ постоји план вриједан 30 милијарди еура за инвестирање на Западном Балкану, као што је изградња инфраструктуре. Истакла је да ЕУ жели да помогне да се удвоструче приходи економија земаља Западног Балкана у наредној деценији. Урсула Фон дер Лајен је изнијела податак да је косовска економија 27 посто средње вриједности ЕУ економије и да има пуно посла да се уради.

Предсједница Османи је казала да је важно да се на децембарском састанку Савјета ЕУ унаприједи статус Kосова у земљу кандидата.

„Kосово је сада спремно за сљедећи корак за који свакодневно ради, пуну интеграцију у еуроатлантске институције. За будућност у ЕУ и НАТО-у то није само циљ, то је основни мотив који формира моћно дјеловање наших институција“, нагласила је Османи.

Она је потенцирала важност да ЕУ уклони казнене мјере против Kосова, зато што су косовске институције предузеле кораке ка одржавању нових избора на сјеверу Kосова. Османи је истакла да је Kосово опредјељено да поштује свој Устав, који пружа права мањинским заједницама већа него у другим земљама Европе.

Kосовска предсједница је говорила и свеобухватном плану који је данас представила предсједница Европске комисије, а који је заснован на четири стуба и означава важан корак ка интеграцији у заједничко европско тржиште. Рекла је да овај план, између осталог, предвиђа подршку ЕУ кроз повећану финансијску помоћ реформама које се морају предузети у процесу интеграција.

Предсједница Европске комисије борави у четвородневној посјети Северној Македонији, Kосову, Црној Гори, Србији и Босни и Херцеговини.