Шеф Мисије ММФ-а: Србија постигла одличне резултате :: Semberija INFO ::

 

Шеф Мисије ММФ-а: Србија постигла одличне резултате


Фото - АА

Извор: AA / БХРТ

Предсједник Републике Србије Александар Вучић састао се данас с делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), са којима је разговарао о фискалној, монетарној и енергетској стабилности.

"Шеф Мисије ММФ-а Донал МекГетиган је истакао да је Србија постигла одличне резултате, строго поштујући препоруке Међународног монетарног фонда и спроводећи циљеве дефинисане аранжманом с овом институцијом. О томе свједоче рекордне девизне резерве, добри резултати фискалне политике, висок прилив директних страних инвестиција, као и подаци с тржишта рада о снажном расту запослености", саопштено је из Службе за сарадњу с медијима предсједника Србије.

Он је нагласио да је Србија правовремено реаговала адекватним економским мјерама на инфлаторне притиске и додао да су очекивања ММФ-а да стопа инфлације на крају године буде на нивоу или нижа од осам посто.

Говорећи о реформи државних и јавних предузећа, представници ММФ-а поздравили су кораке предузете у циљу трансформисања и стабилизације ЕПС-а и указали на неопходност убрзања реструктурирања државних предузећа.

"Предсједник Вучић је захвалио на оцјени да Србија одговорно спроводи програм договорен с ММФ-ом. Он је истакао да је сачувана макроекономска стабилност, као и добро пословно окружење и додао да је Србија, упркос бројним изазовима на глобалном тржишту, успјела да очува економију па чак и да је додатно ојача", наводи се у саопштењу.

Одбор директора ММФ-а, на којем ће бити усвојен закључак о успјешности друге ревизије аранжмана, биће одржан 21. децембра ове године.