Јак кашаљ шири се међу људима у БиХ, траје и до шест седмица :: Semberija INFO ::

 

Јак кашаљ шири се међу људима у БиХ, траје и до шест седмица


FOTO: Ilustracija
У Босни и Херцеговини, али и регији, велики је број пацијената који се бори са јаким кашљем, а који траје и до шест седмица. Мирсад Ђугум, интерниста, кардиолог - акупунктуролог, рекао је да лијека за ово нема већ је потребно вријеме да само прође.
 
Истакао је и да има обољелих од короне, али да нису озибљни симптоми. Већи проблем су, додаје, посљедице ковида на који се велики број пацијената жали, а које се крећу од заборавности до слабијег капацитета плућа и срчаних проблема. Ђугум каже како су тренутне временске прилике, које су неуобичајене за ово доба године, доприњеле развоју вируса и инфекција.

-То је претежно кашаљ којег је било доста, а није био објективни разлог. Плућа буду чиста.  Имамо кашаљ који се тешко могао зауставити лијековима. То је нека вирусна инфекција која доводи до оптерећења слузнице респираторног тракта. Све док не дође до обнављања слузнице кашаљ траје, знао је између четири и шест седмица трајати. Није то случај само у БиХ него и у регији. Није било лијека који је могао зауставити кашаљ – навео је др. Ђугум за Н1.

Истиче како је најважнија ствар ојачати организам и имуни систем, али да на то често заборавимо.

-Излажемо себе ударима гдје нарушавамо имунитет. Од неуношења адекватне хране, не узимање довољно витамина, недовољно спавање, физичке активности, а уз то и сав дио развој пуне менталне стабилности јер психосоматски фактори су водећи узрок обољења. Када имамо са психом проблема онда се јављају симптоми везани за читав наш оргнаизам – главобоље, лупање срца и сл. Овако није било прије десетак година, ово је вријеме у којем читав свијет живи у неком хаосу и проблемиам који се намећу свакодневно, барем у БиХ социоекономска питања која су постављена изнад свих. Ту су и дешавања у цијелом свијету, све то узнемири човјека. Ствара нервозу и страх – навео је.

Наводи и како има случајева короне, али да срећом није агресивна да иде према плиућима и изазива бурне реакције смрти од којих су пацијенти умирали.

-Остало је страха од короне, али имамо и постковид симптома. Пацијенти сами повезују јер знају најбоље свој организам како је функционисао прије и сада. Када су у питању симптоми нема правила да ли је ријеч о хроничним болесницима или другим. Имамо доста пацијената у неком периоду преко 50 година који имају заборавност, тормост, слабост, исцрпљеност, неки пацијенти имају објективно одређене тегобе гдје је мањи капаците плућа и срчана обољења – рекао је он.

Према његовим ријечима, на организам утиче и помјерање сата.

-Сигурно да утичу јер једноставно наш организам има један биоритам и биолошки сат који је у нама самим – 12 мердиана или 12 органа подијелио је на 24 сата да сваки орган има своја два сата ефективног дјеловања. Све те промјене лагано утичу на здравље и доводе до промјена које се примијете или не, што сте старији примијети се. Код млађих не толико. Треба период адаптације као када летимо на неку дестинацију гдје је 4 сата временске разлике. Ја бих био противник да се сат помјера. Не видим неку посебну сврху. У периоду када се уводило било је да се пође раније радити да не идемо у мрак, штедња евергије и сл. Колико је сада то оправадно у то не улазим. Али када гледамо организам и привикавање прољеће и зими не бих уводио – рекао је Ђугум.

(Српска Инфо)