Залихе крви у Српској на завидном нивоу :: Semberija INFO ::

 

Залихе крви у Српској на завидном нивоу


Број добровољних давалаца крви (ДДК) у Српској, међу којима је и све више младих људи, у сталном је порасту, тако да су залихе ове драгоцјене течности на завидном нивоу.

Наиме, како из Завода за трансфузијску медицину Републике Српске кажу, залихе крви и компоненти крви су задовољавајуће, и то управо захваљујући акцијама добровољног давања крви с ученицима средњих школа, које су успјешно реализоване.

"Похвално је то што се млади све више одазивају оваквим акцијама, а у наредном периоду се надамо да ће их бити и више јер су млади људи будућност давалаштва", казали су из Завода.

Додају да су имали и велику акцију у Лакташима, а и у новембру имају најављене акције даривања крви, гдје се очекује велики број добровољних давалаца.

"Поред наведених организованих акција, ту су и добровољни даваоци крви који појединачно долазе у Завод да дарују крв, као и намјенски, односно породични даваоци који долазе да дарују крв за неког од чланова породице или пријатеља", појаснили су из Завода.

Истичу да је у нашој популацији најзаступљенија крвна група А позитивна око 35 одсто, а најмању заступљеност има АБ негативна крвна група око 1,5 одсто, па су тако и залихе крви попуњене сразмјерно присутности одређених крвних група у популацији.

"Добровољни давалац крви може бити свака здрава особа мушког и женског пола, старости између 18 и 65 година, која је доброг општег здравља и не користи никакву терапију", појаснили су из Завода.

Додају да мушкарци могу дати крв свака три мјесеца, а жене свака четири.

"Према нашој статистици, најчешће дарују крв особе између 30 и 40 година", потврђују из Завода.

Додају да у току новембра и децембра планирају бројне акције добровољног давања крви у свим службама да би се обезбиједиле довољне резерве крви за предстојеће празнике.

"Међутим, иако су залихе задовољавајуће, треба напоменути да је ограничен рок трајања крви и компоненти крви, посебно концентрата тромбоцита који имају рок трајања само пет дана и припремају се из свјеже крви", кажу из Завода.

Снежана Гегић, начелница Службе за трансфузијску медицину у Бијељини, казала је за "Независне новине" да током цијеле године имају довољан број давалаца крви па самим тим, како каже, немају проблема са мањком залиха.

"Ми узмемо количине које су потребне за нашу болницу, а чак неке пребацимо и Универзитетском клиничком центру Републике Српске", казала је Гегићева.

Божидар Славујевић, начелник Службе за трансфузијску медицину Добој, казао је да немају проблема са недостатком крви.

"Не очекујемо смањење залиха крви, јер током скоро цијеле године имамо акције добровољног давања ове драгоцјене течности", казао је Славујевић.

Подсјећамо, Завод за трансфузијску медицину Републике Српске организован је кроз рад трансфузиолошких служби у 10 градова РС.

Најдрагоцјенија течност се може дати у трансфузиолошким службама које се налазе у Бањалуци, Бијељини, Зворнику, Добоју, Приједору, Градишци, Фочи, Невесињу, Требињу и Касиндолу.

(Независне)