Без дијаспоре касе пуне само викендом :: Semberija INFO ::

 

Без дијаспоре касе пуне само викендом


FOTO: Pixabay
Да дијаспора и туристи значајно подебљају пазар и зараду трговаца и угоститеља у Српској, показују најновији статистички подаци према којима је промет на мало у септембру за 11,1 одсто мањи у односу на август, када је највећи прилив гостију у земљи.
 
Статистичари су израчунали да је индекс промета трговине на мало од јануара до септембра ове године у односу на исти период лани реално већи за 8,1 одсто, међутим, посматрано сезонски, примјетан је пад који, према ријечима стручњака, није нимало занемарљив.
 
Подаци Републичког завода за статистику показују да је укупан промет у трговини на мало у септембру у односу на август, посматран у текућим цијенама, мањи за 1,4 одсто, а у сталним за 11,1 одсто. Промет у трговини на мало храном, пићима и дуваном, посматран у текућим цијенама, већи је за 2,7 одсто, док је промет у трговини горивима и мазивима мањи за 11,7 одсто.
 
Економиста Марко Ђого каже да пад физичког промета од 11 одсто на мјесечном нивоу не представља катастрофалан податак јер се ради о сезонском прелазу.
 
- Да је ријеч о поређењу на годишњем нивоу, то би био показатељ пада куповне моћи и лоше економске ситуације у земљи. Али у овом случају то није тако јер у августу традиционално имамо већу потрошњу због појачаног присуства туриста, али и наше дијаспоре која овдје троши много новца - појаснио је Ђого.
 
Он је истакао да је раст промета у сектору хране и пића потпуно очекиван јер постоји хијерархија потреба.
 
- Приоритет су храна и огрев, па тек онда превоз, обућа, одјећа, образовање и све остало. Што се тиче пада промета горива, то не значи да смо имали мање новца, већ да је раст цијена нафтних деривата довео до пада потрошње, а да дио за кућни буџет није угрожен. Свакако је то кратак период у економији да би се направила озбиљна анализа - казао је Ђого.
 
Да туристи и дијаспора у љетним мјесецима значајно подебљају пазаре угоститељима, тврди замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић.
 
- Док је дијаспора овдје, и радним данима имамо значајан промет, а када они оду, посла углавном буде током викенда. У љетним мјесецима поред дијаспоре имамо и туристе који се одмарају у Српској, али и оне који овдје свраћају на путу до мора, тако да у седмом и осмом мјесецу заиста имамо појачан промет - казао је Куртиновић за “Глас”.
 
Он је додао да је сада благо затишје, а да их велико чека од 15. новембра до 15. децембра.
 
- Тај мјесец дана је мртав период у угоститељству јер се људи прилагођавају на зимске услове, затворе се у куће, а нема ни гостију из иностранства. Међутим, од 15. децембра па све до половине јануара обим посла се и те­ како појача - навео је Куртиновић.
 
Исто је за “Глас” потврдио и предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић.
 
- Није промет због туриста и дијаспоре значајно већи, али је свакако осјетан како љети, тако и зими око Нове године. Међутим, оно што забрињава је чињеница да у малим трговинама промет рапидно опада и то ће се наставити, због чега се једна по једна продавница затвара. Кад у цијену производа уграде маржу с којом ће колико-толико бити у плусу, постају скупи, због чега такви објекти одлазе у прошлост - нагласио је Марјановић.
 
Мањак радника
 
Горан Куртиновић каже да угоститељима у љетним мјесецима посебне проблеме задаје хронични недостатак радника.
 
- И наши запослени у тим мјесецима желе да иду на годишњи одмор, нарочито радници који имају дјецу па љетни распуст желе да искористе за одлазак на море. С друге стране, тада имамо повећан промет па је јако тешко искомбиновати рад. Многи угоститељи, упркос финансијским губицима, током љета затворе објекте на 10, 15 дана јер не могу другачије да се организују - рекао је Куртиновић.
 
(Glas Srpske)