Подбацио урод кестена, порасла и малопродајна цијена :: Semberija INFO ::

 

Подбацио урод кестена, порасла и малопродајна цијена


FOTO: Ilustracija
Урод кестена на подручју Унско - санског кантона потпуно је подбацио па се због тога тек неколицина фирми одлучила да обавља откуп ове године.

У фирми "Вргањ промет" из Бужима, која је највећи откупљивач и прерађивач овог шумског плода на подручју УСК, кажу како ће недостајуће количине за производњу морати надокнадити увозом.

"Изразито лоше временске прилике ове године довеле су до тога да је урод кестена потпуно подбацио, па смо принуђени да правимо увозне аранжмане и откупљујемо кестен, највише из Албаније и Сјеверне Македоније. У ово вријеме прошле године на лагеру смо имали око 600 тона кестена, а ево до сада смо успјели откупити свега двадесетак тона с подручја Унско-санског кантона", каже Амир Макић, директор поменуте фирме.

Према његовим ријечима, лош урод се одразио и на откупну цијену па тако килограм кестена тренутно кошта око 2,5 марака, што је готово двоструко скупље у односу на протеклу годину.

Такођер, малопродајна цијена кестена који грађани купују у трговинама или на улици је порасла па најнижа цијена за килограм овог плода износи пет марака.

Иначе, протекла година је била веома добра за откупљиваче кестена на подручју УСК па је тако откупљено око 2.000 тона плодова, док ће ове године та количина бити вишеструко мања.

На подручју УСК има преко 200.000 хектара кестенових шума, а најраспрострањеније су на подручју Цазина, Бужима и Велике Кладуше, гдје је сакупљање и продаја ових шумских плодова важан извор финансирања за многе породице.
У посљедњих неколико година стручњаци упозоравају на угроженост кестенових шума у УСК због појаве и размножавања осе шишкарице, чије дјеловање напосљетку узрокује сушење и пропадање овог дрвета. Кестенове шуме на овим просторима су важне и за пчеларску производњу, с обзиром на то да је кестенов мед један од најцјењенијих и изузетно тражен на тржишту.

(Независне)