Исплата разлике пензије до износа најниже пензије :: Semberija INFO ::

 

Исплата разлике пензије до износа најниже пензије


Позивају се корисници права на пензију Фонда ПИО Републике Српске којима је признато прaво на сразмјерни дио старосне, инвалидске или породичне пензије са Федерацијом БиХ да се обрате у најближу пословницу Фонда ПИО ради обезбјеђења и комплетирања доку-ментације за подношење захтјева за исплату разлике односно намирења пензије до износа најниже пензије у Федерацији БиХ.
 
Корисник права на сразмјерни дио  пензије, према правним прописима, остварује право на   исплату разлике пензије у случају да је збирни износ сразмјерних пензија остварених код Фонда ПИО и Федералног завода МИО/ПИО, у складу са Споразумом о међусобним правима и обавезама  у спровођењу пензијског и инвалидског осигурања у БиХ, мањи од износа најниже пензије у Федерацији БиХ и који има пребивалиште на подручју БиХ.
 
Право на исплату разлике пензије остварује се почев од дана подношења захтјева за оства-ривање овог права, уколико су  испуњени услови.

Кориснику права на сразмјерну пензију којем је рјешењем Фонда утврђен посебан стаж у двоструком трајању у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату као припаднику Оружаних снага Републике Српске (Војске Републике Српске и Министарства унутра-шњих послова) не признаје се право на исплату разлике до износа најниже пензије и он не подноси захтјев.
 
Захтјев се подноси  лично надлежној служби Федералног завода, путем поште или пуно-моћника, а неопходна документација, уз образац захтјева,  је:
  • доказ о пребивалишту-ЦИПС пријава,
  • рјешење о признавању права на сразмјерни дио пензије код Фонда ПИО Републике Српске и
  • Увјерење издато од Фонда ПИО о исплаћеним пензијама по мјесецима у години у којој се остварује право на исплату разлике пензије.