Бх. тржиште преплавио мед плаћен 4,60 КМ/кг :: Semberija INFO ::

 

Бх. тржиште преплавио мед плаћен 4,60 КМ/кг


Foto - Pixabay
Извор: Независне новине

БАЊАЛУКА, ВИШЕГРАД - Иако звучи невјероватно, у БиХ су прошле године ушле огромне количине меда чија је цијена по килограму износила 4,6 КМ.

Овим податком запрепаштени су домаћи пчелари који потрошаче позивају на опрез, а чак су и из Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ навели да је питање какав се то мед увози и шта то конзумирају грађани БиХ.

А управо су из СТК БиХ навели да се увоз меда количински из године у годину повећава па тако кад поредимо 2022. годину са 2017. примјећујемо раст за 137 одсто. Или, ако ћемо бити још конкретнији, увезено је 370 тона меда више.

"У прошлој години највише је меда увезено из Хрватске (45 одсто) и Србије (22 одсто), мада је примјетно значајно повећање увоза меда из Турске (673 одсто) и то са 24 тоне у 2021. на 185,3 тоне у 2022. Такође, у претходним годинама на тржишту БиХ значајније количине меда увозиле су се и из Молдавије. Треба истаћи чињеницу да је просјечна јединична вриједност увозног меда из Турске по килограму износила 4,6 КМ", навели су из СТК БиХ.

Док су нам, дакле, стигле огромне количине меда из Турске, чија цијена је 4,60 КМ, нешто већи је увозни просјек, али је и он вишеструко мањи од цијене нашег, домаћег меда, који по килограму кошта око 25 марака па и више.

"Што се тиче просјечне увозне јединичне вриједности меда, она је већ годинама готово иста и по килограму износи 7,6 КМ", навели су из СТК БиХ.

Александар Масал, предсједник Удружења пчелара Вишеград, каже да у тој општини килограм меда кошта 25 марака, али, како додаје, у неким регионима цијена износи и до 30 КМ.

"Турска је велики произвођач меда и велика пчеларска земља, али да у БиХ из Турске стигне мед по тој цијени  то је немогућа прича. Ако узмете транспортне трошкове, то је апсолутно немогућа мисија. Једино што могу да кажем јесте да грађани мед не купују у трговинама, већ код познатих пчелара", рекао је Масал за "Независне новине".

Он истиче да постоји проблем на глобалном нивоу те да је чак и ЕУ престала да ради контролу увозног меда, а процјене су, додаје, биле да је до 20 одсто меда патвореног, односно лажног, док се сада процјењује да тај проценат надмашује 60 одсто.

И на подручју Источног Сарајева домаћи мед кошта 25 КМ/кг. Дражен Лучић, предсједник Удружења пчелара Источни Стари Град, изненађен је податком да нам стиже мед који је коштао 4,60 КМ по килограму.

"То није мед. Има само боју и укус. Ко зна шта је то и шта стављају унутра", наглашава у изјави за "Независне новине" Лучић, који такође додаје да је најбоље да потрошачи купују мед од оних пчелара које познају.

Из СТК БиХ кажу да БиХ располаже изванредним природним ресурсима који су основ за развој пчеларства, што указује на огромне потенцијале ове привредне дјелатности те да све већа потражња за медом отвара велике могућности за озбиљнији развој ове дјелатности.

Ипак, упозоравају и на све чешћи проблем с којим се суочавају произвођачи, али и потрошачи, а у питању је патворење, што је присутно не само у БиХ, него и на тржишту региона, али и Европске уније.