Заједничка војна обука Оружаних снага Босне и Херцеговине и Уједињеног Краљевства :: Semberija INFO ::

 

Заједничка војна обука Оружаних снага Босне и Херцеговине и Уједињеног Краљевства



Извор: Фена / БХРТ

Оружане снаге Босне и Херцеговине и Уједињеног Краљевства одржат ће још једну заједничку обуку широм Босне и Херцеговине у периоду од 23. октобра до 26. новембра 2023. на војним локацијама у Рајловцу, Тузли, Мањачи и Чапљини, најављено је из Министарства одбране Босне и Херцеговине.

Овогодишња заједничка обука, уз обуку за операције подршке миру, укључује напредно тактичко планирање и развој лидерства. Ова обука омогућит ће војним лицима из обје државе да размијене искуства и раде једни са другима, развијајући интероперабилност и оперативну компатибилност са НАТО-ом.

Ове године, обука укључује и тим стручњака копнене војске Сједињених Америчких Држава, који ће допутовати у Босну и Херцеговину како би извели обуку тактичког планирања развијајући војну сарадњу све три државе.

Ова редовна заједничка обука је надоградња дугорочне сарадње у развоју одбрамбених капацитета између Уједињеног Краљевства и Босне и Херцеговине, кроз коју ће војно особље и јединице широм земље бити у могућности напредовати кроз обуку, менторство и размјену вјештина.

Припадници и припаднице оружаних снага све три државе искористит ће предности модернизованог војног полигона у Центру за борбену обуку Оружаних снага БиХ на Мањачи, као и полигона за обуку дјеловања у урбаним срединама у Тузли, чији развој је подржало Уједињено Краљевство.

Извођење обуке на оваквим полигонима директно подржава амбиције Босне и Херцеговине да допринесе међународним операцијама подршке миру.