Кремљ: Свијет се више неће вртити око САД :: Semberija INFO ::

 

Кремљ: Свијет се више неће вртити око САД


Фото - Танјуг


Извор: Танјуг / Глас Српске

​МОСКВА - Кремљ подржава ријечи америчког предсједника Џозефа Бајдена да је свијету потребан нови поредак, али Москва се не слаже да такав поредак може да изгради Вашингтон, изјавио је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

„Апсолутно се слажемо са господином Бајденом. Ово је риједак случај када се апсолутно слажемо са оним што је рекао. Свијету је заиста потребан нови свјетски поредак заснован на потпуно другачијим принципима“, истакао је Песков.

Он је, међутим, примјетио да се Кремљ не слаже са Бајденом у другом дијелу његове изјаве.

„Господин Бајден рекао је још једну фразу: ‘А Сједињене Америчке Државе способне су да изграде такав поредак’. Овдје, у овом дијелу се не слажемо“, нагласио је портпарол Кремља.

Он је објаснио да Вашингтон жели да сваки свјетски поредак буде америкоцентричан, али то се више неће дешавати.

„САД на овај или онај начин, без обзира о ком свјетском поретку да причају, мисле на свјетски поредак оријентисан на Американце. Односно, на свијет који се врти око Сједињених Америчких Држава. То више неће бити тако“, истакао је Песков.

Према његовим ријечима, свијет треба да буде ослобођен „покушаја да се сви механизми глобалног управљања концентришу у рукама једне државе, ослобођен покушаја да се другим државама намеће своја воља и одлуке“.

„(Потребан је) свјетски поредак који се заснива на међународном праву, на међусобном поштовању, узајамној користи и немјешању у унутрашње послове других“, закључио је Песков.

Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је раније да је човјечанству потребан нови свјетски поредак и да га САД могу изградити.

„Мислим да ми (САД) имамо прилику да то урадимо ако будемо довољно храбри и самоувјерени да ујединимо свијет на начин који никада раније није учињен. Провели смо 50 година у послијератном периоду где је (свјетски поредак) функционисао сасвим добро, али сада... нам је потребан нови свјетски поредак“, рекао је Бајден на пријему за прикупљање средстава за предизборну кампању.