Сарајево: Скуп подршке палестинском народу :: Semberija INFO ::

 

Сарајево: Скуп подршке палестинском народу


Фото: БХРТ/Лејла Чељо

Извор: БХРТ

На платоу преко пута сарајевске Вијећнице одржан је скуп подршке палестинском народу у Појасу Газе и на Западној обали којем је присуствовало неколико хиљада људи.

"Ослободите Палестину", "Бомбардовање дјеце није самоодбрана", "Терористи немају избјегличке логоре", само су неки од транспарената које окупљени носе.

Скупу су присуствовали и представници Палестинске заједнице у Босни и Херцеговини, амбасадор Палестине у БиХ Резек Намора, градоначелница Сарајева Бењамина Карић и други званичници.

Предсједник Палестинске заједнице у Босни и Херцеговини Маџед Маруф у обраћању окупљенима истакао је да је веома важно послати поруку мира из Сарајева, града суживота.

"Палестински народ три неправду већ 75 година. Палестински народ не мрзи никога, палестински народ брани се против израелске окупаторске војске, палестински народ пружа руку мира израелском народу. Желимо да се призна независна држава Палестина и да градимо мостове мира са израелским народом", казао је Маруф.

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић је изразила задовољство великим одзивом грађана БиХ скупу подршке Палестини.

"Хвала сваком грађанину Сарајева и Босне и Херцеговине који су дигли свој глас за правду и истину. Сарајево је увијек било на правој страни хисторије, Сарајево су увијек борило за недужне. Ми најбоље знамо како је то немати воде, хране. Сарајево чврсто стоји уз Газу", казала је Карић.

Газа доживљава тешку хуманитарну кризу без струје, док вода, храна, гориво и медицинске потрепштине понестају.

Борбе су почеле када је Хамас 7. октобра покренуо вишеструке изненадне нападе који су укључивали бројне ракетне ударе и упаде у Израел преко копна, мора и из зрака. 

Израелска војска је као одговор покренула операцију против циљева Хамаса унутар Појаса Газе, која је попримила димензије неселективног бомбардовања цивилних објеката, стамбених зграда, џамија, цркава, али и болница.