Пентагон шаље ПВО системе на Блиски исток да повећа заштиту америчких снага :: Semberija INFO ::

 

Пентагон шаље ПВО системе на Блиски исток да повећа заштиту америчких снага


Извор: Политика

ВАШИНГТОН – Због недавних напада на америчке трупе на Блиском истоку, САД ће послати у тај регион ПВО системе Терминал Хај Алтитуд Ериал Дефенс (ТХААД) и додатне батерије противваздушног ракетног система Патриот, саопштено је у суботу из Пентагона.

Америка је последњих недеља упутила и значајне морнаричке снаге на Блиски исток, укључујући два носача авиона и бродове за подршку са око 2.000 маринаца, преноси Ројтерс.

Званични Вашингтон је у појачаној приправности због активности група које подржава Иран и појачаних регионалних тензија због рата Израела и Хамаса.

„Након детаљних разговора са председником (Џозефом) Бајденом о недавним ескалацијама под окриљем Ирана и његових снага широм региона Блиског истока, наложио сам низ додатних корака за даље јачање нашег војног присуства у том региону”, саопштено је из кабинета америчког министра одбране Лојда Остина, навео је Танјуг.

Пентагон је већ наредио повишен степен борбене готовости за око 2.000 америчких војника, у случају потребе да се пошаљу на Блиски исток.

„Ови кораци ће ојачати регионалне напоре за одвраћање, повећати заштиту америчких снага у региону и помоћи у одбрани Израела”, поручио је Остин.

Након избијања најновијег израелско-палестинског сукоба, дошло је до пораста напада на америчке снаге у Ираку и Сирији.

Ново распоређивање америчких ПВО система је уследило две године након што је Бајденова администрација повукла своје системе противваздушне одбране са Блиског истока, наводећи као разлог смањење тензија са Ираном.

Систем ТХААД има моћан радар, а распоређивање тих система у Јужној Кореји 2016. године наљутило је Кину, која је оценила да би пројектили ТХААД могли да наруше њен ваздушни простор.